2020-02-03
Let's Jam 可謂良心小店嘅代表,絕對值得大大力懲罰,所以我幫襯嗰日雖然係平日嘅四點幾接近五點,但係咁大間舖居然都有八成滿,堅係犀利👍😮。叫得 Let's Jam,果醬當然係主打,可惜下午茶餐冇得揀佢哋最出名嗰個果醬九宮格多士,於是我就點咗果醬奶油窩夫 + 鮮果 + 飲品嘅 Tea Set,果醬我揀咗比較少見嘅蛋黃菠蘿味,飲品有個果醬系列,我揀咗比較大路嘅玫瑰蘋果茶。首先要讚下杯玫瑰蘋果茶,真係勁香勁香👍,當時 waitress 其實係將杯嘢放喺離我較遠嘅枱邊,點知一放低,強勁嘅玫瑰香味已經撲鼻而來,非常誇張😆。我即刻呷一口,雖然對於我嚟講都係稍為偏甜,但玫瑰嘅清新香氣已經完勝一切,💯 分。至於個蛋黃菠蘿果醬味道就非常特別,甜甜哋鹹鹹哋,仲有啖啖菠蘿茸,蛋黃同菠蘿嘅味道都好出,但又唔會互相掩蓋。兩樣風馬牛不相及嘅食物竟會如此 match,真係神奇😮!作為本港果醬界嘅翹楚,Let's Jam 嘅水準絕對係出色嘅,真係希望佢哋可以開多幾間分店,方便一眾果醬控去幫襯。