2024-12-23
平時喺香港成日都會食船麵,但係其實未試過真係喺泰國食地道嘅船麵,不過聽人講泰國嘅船麵其實唔係好大碗,幾啖就食完。泰絕新開冇耐,知道佢有細細碗嘅粉仔,可以試多幾款,就特登過嚟試吓。船麵主要有三款,兩款湯麵同一款撈麵,叫晒三碗就最開心。個牛湯非常好味,濃郁少辣,但唔會過鹹,最欣賞佢有好多配菜,例如通菜粒同埋泰國芽菜,有配菜同香葉先講得上正宗。而且佢用嘅泰國河粉同平時食潮州河粉口感好唔同,冇金邊粉咁爽,但多咗個軟糯口感,每人食三碗都唔過分!牛腩同埋牛船河我覺得都係平分秋色,牛船就會有埋牛丸同牛柏葉,可以食多幾種嘢,豬肉我揀咗撈蛋麵,完全唔同嘅口味,醬汁偏甜,但係又有微辣,都係好食嘅。呢度嘅蟹肉奄列好似都幾出名,裏面勁多真蟹肉,而且個蛋煎得好香,超大份,想講食完真係好飽,真材實料!另外佢個柚子大蝦沙律調味非常好,又係勁多配菜,最緊要有少少椰子脆片,酸辣鹹甜平衡得好好。名物牛奶豬肉真係用牛奶醃製,唔肥,但係好香腍,自己喺屋企真係整唔到。我覺得嚟到一定要食佢個芒果糯米飯,最緊要佢係有黑白糯米Mix,同埋熱辣軟綿綿,芒果大大份仲要超甜, $58真係超所值。嘢飲方面,大家應該都好好奇乜嘢係斑斕神仙水,
嘢飲方面,大家應該都好好奇乜嘢係斑斕神仙水,我試咗啦,係幾清甜嘅,而且我覺得有解辣作用,飲到底有少少咬口,得意嘅。
呢間小店係有誠意嘅,值得支持!