2020-05-28
我好喜歡食魚,基本上只要魚骨不多的魚,我一定會食。 幾個月前曾到過位於銅鑼灣駱克道 , 其水準不錯, 值得一試。 得知該店與出名食扒的 攜手開店, 客人可在自助點餐機上點餐,亦可以坐定定等店員幫助點餐。 兩者也會由店員送餐,只要等食。 店內環境就無乜特別可以描述, 個人應該頗簡陋。 既然是CROSS OVER,當然兩樣也點齊。 原條蒲燒鰻魚丼 $98 + 溫泉蛋$12原條鰻魚一開三, 放得靚靚在盒子內, 以沙律菜拌之, 看上去無咁單調, 另一盒是珍珠飯,飯面上加上紫菜、 自家質蛋絲、 芝麻等。 話明係鰻魚丼,當然要將兩者合而為一, 先夾一口鰻魚再夾一口飯, 放入口, 美味度就放大數倍。 蒲燒鰻魚焦香,但無炭燒香、微脆、魚肉不夠結實,鰻魚汁濃厚,和鰻魚融為一體。 但整體感覺還是去正店會較佳。 有三個重量, 我們選了最便宜的150g $98 轉餐加 $30 就有齊沙律、飯、麵豉湯和飲品。 將西冷放在以熱石上, 為避免油脂四溢, 以廚房紙巾蓋著牛扒,細心位。熱石存熱度足,但並無因為繼續燒而令肉質變得太熟, 吃到最尾那件肉,口感還很好。 西冷
幾個月前曾到過位於銅鑼灣駱克道 [鰻工房] , 其水準不錯, 值得一試。
得知該店與出名食扒的 [野狼STONE] 攜手開店, 客人可在自助點餐機上點餐,亦可以坐定定等店員幫助點餐。
兩者也會由店員送餐,只要等食。
既然是CROSS OVER,當然兩樣也點齊。
原條蒲燒鰻魚丼 $98 + 溫泉蛋$12
但整體感覺還是去正店會較佳。
[鐵板西冷] 有三個重量, 我們選了最便宜的150g $98 轉餐加 $30 就有齊沙律、飯、麵豉湯和飲品。
西冷扒肉質比想像中軟稔, 油脂十足, 肉香濃郁,同時夾小許炸蒜片放入口, 令層次更上一層樓,反而燒肉令我們有驚喜。