2024-01-23 74 瀏覽
走進這家咖啡店的那一刻,一股熱騰騰的豆香氣息奔騰著撲鼻而來!今天我點了咁罕有嘅「栗香脆糖鮮奶咖啡」,啊,個咖啡香味真係夠巴閉😍!一啖落去,香滑嘅鮮奶帶出淡淡嘅栗子香,之後係那微微嘅脆糖嘅甜,真係惹味。不過呢,和榛子味嘅咖啡比起來,兩者之間得嚟又有少少相似,咁樣都令我有D嘆。咖啡完美咁中和左甜味,啖啖都令人回味無窮!又或者揀杯綠茶星冰樂,嗰一刻清新嘅綠茶味包圍住我,真係正到不得了😎!即使係用綠茶粉整出嚟,味道都夠哂份量。奶香和綠茶平衡得好好,喺口中夾雜著香和甜,真係一流!今次試個芒果啫哩乳酪星冰樂,雖然甜甜地,但個味適中夠韻味🌟。芒果啫哩新鮮得滑不溜手,乳酪嘅微酸撞上芒果嘅香甜,真係絕配!好飽足嘅感覺,仲幾符合我「得啖飲,得啖好」嘅心態。今日嘅飲食冒險,喺呢場味蕾嘅異國旅行中,我盡享每一口對味嘅喜悅,就算係平平無奇嘅下午,都可以變得飄香四溢。