2022-11-15 107 瀏覽
政府7年前活化歷史古蹟 - 灣仔街市🏛,地下商店引入本地品牌OVO cafe,融合餐飲Cafe、花店Garden及傢俬Lifestyle等元素🎐,希望令顧客通過「五感」感受生活,即係視覺、聽覺、嗅覺、味覺同觸覺😽。餐廳仍然保留灣仔街市原有水磨石牆身同樓梯,貫徹保育同環保理念。餐牌特別以蛋奶素/純素設計,每個菜式都會標明到底有無蛋奶/五辛,方便素食者選擇💚。最近OVO cafe同大飯糖合作,引入更多甜品吸引食客🍧,希望借此感染大家嘗試素食,而且全日免加一,歡迎大家去食個糖水㗎!————————————————👅 伴素晚餐(不同價錢,按主食計算)👍🏻心大心細唔知食咩好?叫你一個套餐就已經有前菜+小食 +主食+甜品,滿足晒!🔸前菜&小食🔸是日餐湯係南瓜湯,清清甜甜。沙律有雜錦堅果同水果🥗,豐富之餘又健康。小食有幾款選擇,我哋就揀咗川辣脆炸杏鮑菇,非常香辣爽口,鹽酥素雞髀係豆皮包住雪糕棍再炸,幾似小雞髀喎🍗!🔸主食🔸👍🏻Impossible Meat漢堡($228)Impossible meat厚實又混合洋蔥碎/香茜之類嘅香料,可能係我食過最似肉嘅版本🍔!加埋蕃茄、洋蔥、生菜同芝士,唔覺得同普

————————————————
👅 伴素晚餐(不同價錢,按主食計算)

🔸前菜&小食🔸

🔸主食🔸
👍🏻Impossible Meat漢堡($228)
Impossible meat厚實又混合洋蔥碎/香茜之類嘅香料,可能係我食過最似肉嘅版本🍔!加埋蕃茄、洋蔥、生菜同芝士,唔覺得同普通牛肉漢堡有分別!

🔸甜品🔸
👉🏻朱古力心太軟配北海道3.6軟雪糕(+$18)
本身套餐都包左幾款好吸引嘅甜品,見到隔離枱食心太軟,所以加錢upgrade咗。心太軟外表上色剛好,內裡流心朱古力漿🍫,記得加雪糕趁熱食,J生可唔可以唔搶食啫?

👅忌廉芝士牛肝菌扁意粉($108)
👍🏻 雜菌份量有誠意,濃郁牛肝菌香氣同奶香,好鍾意菇類嘅我🍄,一個人可以食晒一份

👅清新水果茶($66/壺)
👍🏻 簡單配搭茶包同新鮮水果🍉,睇得到有西瓜/檸檬/菠蘿等,溫暖又養生
👅香蕉奶昔($46)
👍🏻 本身仲擔心會唔會好Heavy,估唔到係純粹香蕉香甜🍌,質感幼滑,唔會有最怕嘅香蕉精味

👅鮮果爺爺($82)
👍🏻 椰子=爺爺👴🏻,椰殼盛載椰青水寒天同鮮果,雪糕用3.6牛奶同意大利雪糕粉整,所以特別細滑。溫馨提醒,一份都夠兩個人share㗎
🚩總結:一日的素食🌿一日的喜悅
🌟注意:暫時營業時間至晚上10點