2006-02-28 3 瀏覽
話說曾經一度係公司飯堂o既三德,因為味精重得滯,終於被打入冷宮,結果移師到另一間無味精o既齌舖,正因如此,平時公司午餐同OT晚餐都有黎過幫趁。講真,呢間係典型o既街坊舖:好細,門面一D都唔起眼,位置又隔sit,你唔講我都唔知道呢到有野食。黎呢到,無論你鍾唔鍾意飲湯,都一定要試佢o既例湯,真係無味精,有D人覺的太淡,甚至拿埋樽鹽沈住飲。另外,食齌菜可以食到鑊氣o既本人真係第一次見識到,師傳有D野wo!基於公司一成都不肯變的定律,除o左晚飯個次叫多o左條五柳黃魚外,每次都係叫個幾樣ga:炸荔芋卷(水準唔多穩定,可能要睇師傅心情)、四川枝竹羊腩煲(唔洗驚,係齌黎o既)、頭先講過o既五柳黃魚(用素鵝捲住D紫菜黎炸,除o左好有口感外,紫菜o既海水味仲可以扮到魚腥味,一絕!)、欖菜肉鬆炒飯ok(夠乾身)。其實呢到D小炒唔錯,但係就真係睇個日好唔好彩。有次叫o左濕炒牛河,oh no! D river noodle 雌住哂成餅野咁,絕對係呢間舖頭遲遲仲係零分o既原因。順帶一提,呢到D甜品同好多食家o既意見係一致:只可遠觀,不可食用。