2018-09-12
有日從荃灣地鐵走往熊貓酒店⋯⋯沿途路過這食店,剛剛從荃昌推玻璃門而過,看見食店名字寫著 “一家”, 家,確實重要,見是新店就決定試一試下午茶⋯⋯店內細細,只是放六張枱仔,大概同時可以坐16位客人。下午茶餐由2:30pm 至5:30pm, 價錢由$30-$38 不等,還有餐飲或汽水,假期如是,真係相當吸引店員態度相當友善,感覺上都是自己友,相當親力親為番茄汁吞拿魚燴意粉,即叫即做,真的有媽媽炒的感覺,因為個人覺得吞拿魚用白汁會比較合襯,他用番茄醬汁,明顯地覺得有少少腥味,所以要加了大量辣椒仔品牌的辣椒汁。值得一讚嘅係,依間小店有即磨的black pepper 胡椒粉樽,因為依個塲前面幾間小店都沒有扭扭吓的black pepper 芝士焗肉醬意粉,$38 包熱檸水,真係要比即叫即焗,熱辣辣,拎出嚟上枱之時,仲看見那茄醬汁熱卜卜出煙,店員再三叮囑,小心熱,小心睇熱,重覆兩次,當中真的感覺到那份誠意後記: 㕑師換好衫收工之際,可能她是番早班,又或者落埸,立即見剛才招呼我那位女待應,穿上圍裙,走入㕑房接班⋯⋯這個動作,就是帶出這店理念,我們是一家,互相補位,相輔相成
家,確實重要,見是新店就決定試一試下午茶⋯⋯
店內細細,只是放六張枱仔,大概同時可以坐16位客人。
店員態度相當友善,感覺上都是自己友,相當親力親為
芝士焗肉醬意粉,$38 包熱檸水,真係要比
後記:
這個動作,就是帶出這店理念,我們是一家,互相補位,相輔相成