2022-11-30 73 瀏覽
母女今日難得外出逛街,順道搭下 “叮叮” 遊覽港島風景,到咗天后,又係晚飯時候。我哋都冇飯癮,見到餐廳話係食麵嘅,一於衝入去醫肚。呢間舖頭嘅特色係可以有六種唔同粗幼口感嘅麵底選擇,分別係韭菜、寬麵、蕎麥稜、二細、細面及毛細,大家可因應喜歡軟硬寬幼嘅程度去揀。因為我鍾意食牛腩,所以order咗紅燒牛腩配寬面。雖然清湯較為淡口, 但牛腩份量夠足料,炆得軟身,而寬面則似闊身台灣關廟麵,面質好彈牙,仲有一隻鹵蛋,一定夠飽肚。阿女話要試金城涼麵,係揀咗蕎麥稜做麵底,雖然叫涼麵,但冇影響麵質嘅煙韌度,肘花肉即是豬手,切開一片片嘅豬手,肉質爽彈,配合切幼嘅蔬菜絲一齊食,清涼脆口,夏天熱辣辣就最適合。我哋仲叫咗個秘製牛肉,牛展甘香入味,質地彈牙,配麵食好夾好正㗎。仲有麻辣豬肚,將豬肚切成幼條,吸收咗麻辣味,滲出微辣麻香,係好多人喜歡嘅選擇。仲有一碟紅油豬耳,小小辣,豬耳切得薄身,晶瑩剔透,爽身脆口,食落索索聲。跟餐點咗熱檸茶同少甜走冰嘅檸蜜,甜甜味道可以解吓辣味,清涼吓!我地加麵底,但餐廳唔使另外加錢,兼唔使加一,係兩大優惠,大胃王就最啱,可以食過返尋味。

2022-11-29