2018-05-07 44 瀏覽
今日同男朋友去尖沙咀行街 行到攰攰哋就開始搵位坐同埋搵嘢食啦 咁啱就見到呢一間 價錢都幾大眾化 而且睇相非常之好食咁樣 大大煲 所以我哋就入咗去食啦首先我哋叫咗兩個飯 我自己食咗肉燥飯 呢個嘅肉燥飯 豬肉口感幾煙韌 而且鹵水嘅汁完全滲透喺豬肉同埋飯入面 非常之開胃好食男朋友比較重口味 所以就叫咗個鹹魚肉餅飯 呢個鹹魚肉餅飯唔係茶樓食到嗰種 基本上鹹魚粒非常之碎 鹹魚嘅味道完全滲入個飯入面 令到成個飯亦都非常之香口好食 值得一讚我哋每人叫咗一個煲我就食雞肉都男朋友就食羊肉煲 佢呢個煲係用酒精去 起火煮 所以你到嘅時候要等一等先有得食 講返啲食物喇 雞肉用咗鹵水 許業 非常之入味 而且 軟硬度適中 唔痴牙又冇筋 幾好 而煲入面仲有腐竹 有啲彈牙 而且豆味香濃 唔似一般舖頭炸過嘅咁油膩 日本魚蛋 食落都算爽口 質素同出面鋪頭食嘅差唔多粉絲 一個火鍋入面最好食嘅永遠都係粉絲呀 因為呢啲食材往往就會吸哂湯嘅精華 令到成煲湯嘅精華濃縮喺粉絲入面 好食到停唔到口蘿蔔 作用同粉絲差唔多 同埋幾爽口血米糕 係幾有特色嘅菜式 佢雖然係有用豬血去做 但係食落一啲都唔腥 而淡淡嘅血味沾染喺米入面 令到味道十分

日本魚蛋 食落都算爽口 質素同出面鋪頭食嘅差唔多

蘿蔔 作用同粉絲差唔多 同埋幾爽口

血米糕 係幾有特色嘅菜式 佢雖然係有用豬血去做 但係食落一啲都唔腥 而淡淡嘅血味沾染喺米入面 令到味道十分特別 而且塊糕食落煙煙靭靭 口感亦都非常之好

男朋友個羊肉鍋食材都差唔多 只係將雞變做羊 羊肉烚落都有啲蘇味 食落肉質亦都尚算新鮮 羊味亦都十分之突出 幾好食

之後就嗌嘢飲啦 我叫咗個香芋珍珠奶茶 男朋友就叫咗普通珍珠奶茶 味道同出面舖頭買到嘅差唔多 不過不失