星期四放工後,跟朋友一起去旺角食飯,想起了還未試過忌廉烏冬 就去咗Kobekyu 吉列牛忌廉烏冬專門店食飯。去到餐廳,不用等位就可以入座,枱面已放咗一個燒吉列牛嘅石燒爐。感覺是提醒我們一定要點這兒的吉列牛啊! 我哋散叫咗 吉列牛定食 及 咖哩忌廉牛肉烏冬 ,小食方面叫咗 骨付豬肉腸。 燒吉列牛的時候,表面的吉列皮很容易掉下,所以要小心一點燒。大概燒2分鐘就食得。燒完嘅牛肉無乜味,要沾提供嘅醬汁,跟豬肉腸碟上的芥末特別配合! 至於忌廉烏冬新看起來平平無奇,但味道不錯。咖哩牛肉粒烏冬俾一層厚厚嘅忌廉蓋住,搞混後食好食,好juicy ,唔辣。而於小食骨付豬肉腸就不過不失,幸好上菜時還是熱的,食到脆皮的口感。 最後,燒完晒d 牛後,要叫店員拎番走個爐。餐廳環境不錯,座位算闊落,如果能提供放置隨身袋的空間就更好了!餐廳的油煙味較濃,但到後來就習慣了。

最後,燒完晒d 牛後,要叫店員拎番走個爐。

餐廳的油煙味較濃,但到後來就習慣了。

2019-05-23