2018-09-23 1513 瀏覽
呢間位於銅鑼灣上樓嘅日本料理,供應omakase,而午市都有供應一啲定食,有熟食、刺身、壽司、海鮮丼等,豐儉由人。呢度地方唔大,但坐得幾舒服,好有日式食店氛圍。御膳會包左沙律、茶碗蒸、甜品、飲品,沙律好新鮮,清新開胃蒸蛋夠熱,又滑溜,唯獨蛋味唔夠濃郁。我點左個吞拿魚御膳,價值$420,一份10件,全部係吞拿魚,啱哂我。分別有拖羅、火炙拖羅、兩件吞拿魚腩、兩件赤身、四件吞拿魚蓉卷,擺盤精美。火炙拖羅油份滿滿,肥脂爆棚,燒完後將魚油香味散發哂出來,味道超好;拖羅壽司雖然無炙燒,入口滑溜,口感飽滿,油香四溢吞拿魚腩相對無咁肥美,肉質軟腍,比一般壽司店食到嘅就已經高幾個層次啦。赤身色澤紅潤,油脂冇咁重,口感清爽,魚味濃郁,另一種風味吞拿魚蓉卷都好有驚喜,用上赤醋米飯,加上份量不少嘅吞拿魚蓉,配合脆紫菜,口感、味道都突出,令人留低深刻印象最後送上一份豆腐雪糕,味道清新冰涼,作為飯後甜品,都甚為出色。
呢間位於銅鑼灣上樓嘅日本料理,供應omakase,而午市都有供應一啲定食,有熟食、刺身壽司、海鮮丼等,豐儉由人。呢度地方唔大,但坐得幾舒服,好有日式食店氛圍。御膳會包左沙律、茶碗蒸、甜品、飲品,沙律好新鮮,清新開胃
蒸蛋夠熱,又滑溜,唯獨蛋味唔夠濃郁。