2016-11-10
今日,公司啲同事約埋一齊去飲茶。始終我第一年在銅鑼灣返工,好驚平就無好野食,好食又怕貴俾錢。佢地話食滬江,就跟住地一齊食。行到入去,又唔洗等,walk in 就有位。而且侍應仲帶位添;之後侍應問飲咩茶,同事話香片。落講左無耐就有茶上。原來午市有88蚊套餐,包一個小食、一個主菜、加個麵或者素餃。我地結果叫叫左兩午市套餐。一個小食要木耳、糖醋魚片加個麵;另一個小食叫素鴨、杭椒炒黑豚肉、加小籠包:另外再加個一瑤柱蛋白炒飯。主菜糖醋魚片,少少酸又有少少甜,佢嘅甜味係菠蘿嘅甜味。糖醋魚片的肉滑,而且無咩骨,佢拎左紅椒、青椒炒。食落去幾爽口。杭椒炒豚肉,初時有少少辣,但食食就唔覺辣,反而仲有種甜味添。表面睇好似只有豆角,但仲有青色嘅辣椒,食落去唔辣。豚肉切至簿身。份量都唔少。