2018-10-24
之前同朋友試過尖沙咀果間Butchers Club Burger,已經覺得幾好食,今日行灣仔經過,點可以唔再去食呢。舖頭唔算大,一入門口高見到一張長嘅高枱,兩邊各有一排高枱向住街,開住大大嘅窗,依家秋涼,坐喺果度感覺都幾舒服。一打開menu,有唔同嘅burger,已經流晒口水喇,有牛,豬,雞,魚,樣樣都想食。經過一輪掙扎之後,我決定食個雞不可失,再配個幼薯條,再加個Bless橙汁。我揀咗個望住open kitchen嘅位置,一落order就睇住個burger嘅誕生,先係將包放上鐵板度加熱,之後就到厚厚嘅雞排,加上麵漿去炸。等到雞排炸好,廚師將雞排放入red hot辣汁裡面,讓整塊雞排沾滿醬汁之後,就將burger組合喇!先放生菜,再加兩片酸瓜同紫洋蔥,然後放上預備好嘅雞排,最近放上blue cheese醬,雞不可失漢堡就完成喇!成個set嘅賣相非常吸引,有新鮮製成嘅burger,仲有即炸薯條,放到好似傾瀉出黎咁,睇到都胃口大增!雖然話係幼薯條,其實一d都唔幼,係我好鐘意嘅粗薯條,薯味十足,外脆內軟,咩都唔點都好食!漢堡就更加唔洗講啦,個包係微脆,咬落去係有卡擦嘅聲效架!食落有少少辣,仲
成個set嘅賣相非常吸引,有新鮮製成嘅burger,仲有即炸薯條,放到好似傾瀉出黎咁,睇到都胃口大增!雖然話係幼薯條,其實一d都唔幼,係我好鐘意嘅粗薯條,薯味十足,外脆內軟,咩都唔點都好食!漢堡就更加唔洗講啦,個包係微脆,咬落去係有卡擦嘅聲效架!食落有少少辣,仲帶有blue cheese味道,個blue cheese醬唔會太濃,啱啱好,同red hot sauce好夾,越食越開胃。
我竟然食吓食吓,將所有野清晒!飲埋個Bless橙汁,真係好滿足呀!