Three on Canton

餐廳: Three on Canton
資訊:

2021-03-06 4212 瀏覽
生日嘅時候我朋友決定同我食下午茶,話晒琴日先去完Staycation,瞓得麻麻,第二日就去食返個下午茶輕鬆吓先。食下午茶首先要預約啦,可能我哋預得比較遲,所以我哋個位置都唔係好大,就係靠近門口位,係個吧枱隔離,所以枱位置比較細,同埋個位都冇咁靚,所以建議大家如果係想食嘅話可能要預多少少時間去book位,同埋可能要問吓餐廳會唔會提供到比較好嘅位置比客人,費事一陣間好似我咁,咁遲先同朋友講話我想食下午茶,坐咗個咁唔好嘅位置。頭先餐廳環境都算係幾好嘅,以黑色為主調,感覺上比較高貴,不過我唔係食自助餐,所以就冇行入去自助餐嘅位置度睇啦,費事一陣間比職員誤會。另外當日天氣都唔係好好,所以都冇出去影相,所以就唔好意思呀,我今次冇影到餐廳環境俾大家,希望今次我呢個食評可以幫到大家啦。首先一入到去其實餐廳職員都問我哋其實係想食下午茶定係食自助餐,我哋就當然答佢我哋係定左食下午茶,佢就話無咁快,要3:00準時先至可以入去,但係當時係已經講緊係2:50 ,餐廳佢要客人準時,或者可能遲少少嘅時間先入去,咁所以可能大家要預返鬆啲時間先至可以入去食嘢啦,但係都要俾個少少建議餐廳,會唔會話係早10分鐘比客人坐一啲

首先一入到去其實餐廳職員都問我哋其實係想食下午茶定係食自助餐,我哋就當然答佢我哋係定左食下午茶,佢就話無咁快,要3:00準時先至可以入去,但係當時係已經講緊係2:50 ,餐廳佢要客人準時,或者可能遲少少嘅時間先入去,咁所以可能大家要預返鬆啲時間先至可以入去食嘢啦,但係都要俾個少少建議餐廳,會唔會話係早10分鐘比客人坐一啲已經預先預備好嘅位置,咁費事客人費事喺門口等得太耐,呢個都可能係服務上幾個少少扣分位,因為話晒其實酒店餐廳都應該係要有酒店餐廳嘅服務。另外洗手間其實係要出去個餐廳出邊嘅,咁所以有機會你並唔係同其他食客一齊用同一個廁所,可能你同緊出邊商場嘅人用同一個廁所,所以可能要留意依一點了。

今次坐低咗之後先發覺原來今期嘅下午茶係同Somersby 一齊做crossover 嘅,鍾意飲酒嘅話,難得可以見到酒店嘅港女下午茶係可以同啤酒一齊共處,其實我覺得好驚喜,同埋另外當時佢做緊個promotion,就係like佢個IG,咁就可以拎到佢一份嘅禮品,咁禮品就係一個Somersby 嘅酒杯,同埋一支啤酒,所以除咗俾錢食下午茶之外,你係可以有嘢拎走嘅。起碼你食完之後喺海港城行街嘅時候都唔會兩手空空咁樣啦。但係留意番呢個只係個promotion,並唔知佢幾時會完結㗎。

我哋坐低咗都等咗好一段時間,先至有職員行過嚟問我哋想飲啲咩,咁我哋就揀咗一款蜜桃果茶,仲有就係飲Somersby,其實正式來講一個下午茶應該係要配果茶,或者係其他茶裏嘅,感覺上如果係飲啤酒嘅話就會比較奇怪啲,但係換轉另一個角度黎諗,有時奇怪嘅嘢,就係可能呢一個創新嘅源頭,所以其實我依然都係會接受嘅,所以我係揀咗一個人飲啤酒,另外一個人就係飲果茶。

之後隔咗大段時間啦,我哋嘅下午茶終於都到啦,佢係成個曾假咁樣相,中間就會有啲乾冰,咁職員加水之後就會造成煙霧離漫嘅感覺,咁當然呢個都只係一個影相打卡位啦,咁呢個時候大家就可以拎起相機,同埋你嘅酒杯,一齊影相呀,咁我哋影咗段時間之後就開始食嘢,咁我哋就啲鹹點開始食起,裏面有漢堡包,帶子,一啲鬆餅等等,但係都係冇太大嘅驚喜,但係反而甜點就係有啲都有驚喜嘅,例如話係藍莓芝士蛋糕,仲有士多啤梨撻等等,其實呢啲都係比較好食嘅,個人覺得呢個下午茶鹹點真係做得冇咁出色,反而甜點係真係做得比較好。所以如果大家係有選擇嘅情況之下,可能都係會優先食咗甜點先,咁之後你個胃仲有位置嘅,可能先至會考慮食唔食鹹嘅嘢。

臨走嘅時候,朋友幫我埋單,但係埋單時間比較耐,所以可能職員方面盡可能加快埋嘅時間啦。