之前中午已經去過「川婆婆」食晏,呢晚放工即興同同事嚟食晚餐。估唔到餐廳人氣咁高👏,全場爆滿,我哋要轉入去先有位坐,其實空間仲闊落,但就無咁易搵到店員協助,不過佢哋好友善的☺️。餐廳晚市做緊100分鐘火鍋放題💯,特別之處在於可以邊食韓燒、邊打邊爐,一個價錢可享兩種滋味️。以任食嚟講,佢價錢唔貴,分三個價位:A餐$338、B餐$298同C餐$268,我哋就食咗B餐[新鮮農場靚牛串串套餐]。基本上全部食材都係喺雪櫃自取,但就咁睇我唔係好分得出邊啲係燒烤或放湯🙈,好彩有店員姐姐教路。另外,飲品亦係任飲,有枝裝汽水。鍋底係鴛鴦雙拼鍋🍲(+$30),我哋揀咗茶底麻辣鍋配養生菌王雞湯。店員問我要乜茶底嘅時候,我以為聽錯,因為對茶底火鍋聞所未聞。🍵茶包喺高山紅茶、普洱同菊花茶之中三選一,我要咗菊花🌼,有清熱嘅作用,但老實講味道唔突出,不過確係能將辣度降低,同時保留咗麻辣湯嘅麻香🌶。另一邊湯頭記得要襯熱飲啖先,🍄菇菌味好濃郁,再加埋🐔鮮雞同蟲草花一齊煲,味道清甜。套餐本身包一碟牛🥩,份量正常啦,但對於牛魔王嘅我哋又邊夠喉吖!所以追加咗多一碟。我哋要咗牛頸脊同牛小排,兩樣質素都唔差,肥瘦厚薄適中,牛味算強🐮。
套餐本身包一碟牛🥩,份量正常啦,但對於牛魔王嘅我哋又邊夠喉吖!所以追加咗多一碟。我哋要咗牛頸脊牛小排,兩樣質素都唔差,肥瘦厚薄適中,牛味算強🐮。
串串香係餐廳嘅招牌之一🍢,一啖一件好過癮。肉類嗰啲有唔少經過滷製,所以唔使沾醬已經夠晒味。
時令海鮮盤賣相一般,所以不抱太大期望,點知食落有驚喜喎😳。每一樣海產均好鮮味,而且份量足,無得添加都不成問題。海鮮款式包括大蝦🦐、鮑魚、蟶子同蜆等,蝦肉彈牙、鮑魚唔韌,貝類肥美。
其他普通火鍋配料亦一應俱全,有多種蔬菜🥦、丸類、豆製品同麵食等。我個人最推介寬薯粉,淥至透明後,口感煙韌Q彈。
講完打邊爐,就輪到燒烤🔥,爐面放上一張油紙,就算燒燶都唔怕癡底。店員介紹有幾款食材係燒烤專用,包括🦑魷魚、雞翼、肥牛、羊肉同雞軟骨等。另外,漢堡扒亦都好適合拎去燒,惹味之選。
不過講到我最鍾意嘅食物,非雞軟骨莫屬🍖,雞軟骨燒至脆卜卜,無論外層定內在都一樣香口,而且仲輕輕醃上辣味,勁正。今晚堅係食到夠本,呢種整法係我食過最好食😋。
總括嚟講,三心兩意又為食嘅你嚟川婆婆就啱晒,佢價錢合理,並可以同時滿足你兩個願望✌️。但有一個挑剔嘅地方就係抽風麻麻,食完避免個身唔到一浸味,不過冷氣充足又搭救返。