2023-02-27 1684 瀏覽
講到情人節夜晚食咩,好多人第一時間就會諗到西餐,咁難得就想試一間想試好耐,但仲未有機會試到;而依一間餐廳平時都多人食,更何況係情人節夜晚,所以都提早一段時間預約,咁嗰日餐廳分咗兩輪,我哋屬於第二輪,20:30先開始入座咁一坐低就見到今日嘅餐牌(雖然一早已經知道今日有咩食,但係都要同職員講要咩主菜,兩個人可以選擇唔同嘅主菜)玫瑰花係餐廳準備(而且都係放在沙發那邊的位置上🫢看來女士坐沙發那邊是默認)首先APPETIZER,係兩隻生蠔,表面配咗少少三文魚籽和檸檬汁,蠔嘅海水味比較濃,再加上三文魚籽,味道偏重,我就ok,同行人士就一般般(真係好睇個人口味)之後到STARTER;先會有一道類似青瓜卷,中間卷住嘅係甜蝦韃韃和泡菜,因為泡菜嘅味道好出,淨係食到泡菜,甜蝦雖然食到但就唔係好食到佢嘅味,不過咁樣都正常,甜蝦原本嘅味道就已經偏淡,而底下嘅啫喱配埋一齊可以減低泡菜嘅辛辣味,令成件事都和諧啲之後就係一個美國蘆筍配上荷蘭汁和黑魚籽醬,蘆筍配上荷蘭汁係一個好常見嘅配搭,因為蘆筍主要都係食佢嘅口感,荷蘭汁類似美乃滋,所以單食會比較膩,所以配合一齊食味道會好啲咁食完STARTER,就到SOUP;係牛肝

新鮮生蠔

甜蝦韃韃、青瓜、韓國泡茶

黑魚籽醬、美國蘆筍、荷蘭汁

牛肝菌清湯

咁食完STARTER,就到SOUP;係牛肝菌清湯,職員會係上枱前先淋上清湯,令那些近似脆米嘅粒粒唔會咁快淋咗,飲嘅時候仲有少少咬口

帶子意大利飯

之後到STARCHES,係一份帶子意大利飯,意大利飯嘅黑蒜味道好重,彷彿每一啖都係到食緊一粒黑蒜,但係食完蒜味不會停留在口腔長時間,絕對不會影響食下一道菜嘅味蕾,另外帶子煎香,肉質都算彈牙,份量雖然唔多,但係意大利飯食得多會膩,依個份量剛剛好

伊比利亞豚腩、燒肉汁

之後就到MAIN COURES,同行人士就揀咗伊比利亞豚腩,份量唔係好多,只有五片,但係每一片都非常厚自,而且橫切面都好靚,好清楚咁睇到三層,食落口有少少似和牛,充滿油分得來又唔會入口即化,需要略加咀嚼䐁肉本身那種果香味會慢慢滲出來,再加上表面嘅醬汁,真係一絕,同行人士仲要話係佢食過最好食嘅豚肉

M5和牛腹扒、燒汁

咁我就想試多啲唔同嘅嘢,所以就擇左M5和牛腹扒,但係食完伊比利亞豚腩,再食佢就覺得佢有少少普通,唔係唔好食,肉味食落都重,但係油份冇伊比利亞豚腩咁多,所以食落口會柴少少,而且醬汁雖然同伊比利亞豚腩一樣都係燒汁,但係感覺冇咁好食

心太軟配綠茶雪糕

最後到DESSERT,就係心太軟配綠茶雪糕,心太軟嘅朱古力味好重,唔會太甜太苦,配搭綠茶雪糕一齊食就完美

整體來講,食物質素都唔錯,職員服務都好好,叫佢幫手拍照會幫你打埋光🤣🤣適合情侶或者朋友上嚟打卡

2023-02-14
情人節