好明顯呢度嘅早餐唔係selling point,但冇可能接受到個落差咁大。佢嘅質素有機會差過啲精品酒店🏨。因為有啲精品酒店啲嘢少,但真係好好食,同埋唔會好似呢間咁,幾乎全部用隔夜野!唔知隔幾日!有啲人可能會話酒店處理隔夜餸好正常,但有幾多會係setup一模一樣(只不過抽走咗好多item),扮都唔同你扮新鮮。首先講款式同味道(順圖序):1️⃣果汁區&水果區,用一大罐罐頭果汁,我睇住佢倒。水果完全係尋晚嘅,只不過原本就係連皮,今日見到嘅就起晒肉切晒粒,但菠蘿肉已變啡黃。2️⃣ 原裝版本淥麵counter擺返喺度,但分別就係啲菜變咗有黃邊!同埋由好幾款點心變咗剩返一款點心!3️⃣沙律區:完全係隔夜,剩返嘅沙律菜撈埋一碟放雪櫃我理解,但尋日剩返嘅嘢冇可能得一盆菜咁少囉!連dressing&配料都要收返起咁多?4️⃣講吓新增嘅油膩食物區,以為垃圾食物就好食?煮唔使你煮咁滯,淨係炸或入爐grill,都可以一啲質素都冇!脆煙肉係想像唔到可以翻炸幾多次先可以有呢個咬口,見到佢咁深色以為實脆啦!點知係韌同硬嘅!條腸唔係手工腸,以為冇可能難食、頂籠係好鹹啦!點知係冇味!以為係分子料理!食嘅味道同口感同正常認知唔同!炒麵難

首先講款式同味道(順圖序):
4️⃣講吓新增嘅油膩食物區,以為垃圾食物就好食?煮唔使你煮咁滯,淨係炸或入爐grill,都可以一啲質素都冇!脆煙肉係想像唔到可以翻炸幾多次先可以有呢個咬口,見到佢咁深色以為實脆啦!點知係韌同硬嘅!條腸唔係手工腸,以為冇可能難食、頂籠係好鹹啦!點知係冇味!以為係分子料理!食嘅味道同口感同正常認知唔同!炒麵難食!饅頭難食!!!
5️⃣奄列counter:呢個正常。不過每一間酒店都要識整嘅最basic嘅item,如果將所有材料落鑊兜一兜兜一兜、拋一拋都衰嘅話,執咗佢算啦!隔離有兜所謂’熱香餅‘,痴線嘅咩麥當勞嗰啲都好食過你!
6️⃣麵包區:垃!圾!其實熱香餅應該同麵包區一齊,可能因為香餅係即整,但麵包唔知已經吽咗幾多日,係全部淋晒嘅!假牛角包假酥皮唔緊要,有啲酒店係冇好嘅pastry 師傅,但你都唔好成件都係淋嘅!

❗️最後講清潔同誠意:
尋晚我嚟食dinner buffet,佢哋仲令人好放心咁,起碼將部份區域嘅餐夾,分為一桶「未消毒」、一桶「已消毒」!但今朝一覺醒來,用餐客人是一樣的,疫情沒有突然消失,但就完全冇再將任何餐具分開處理。我問負責人,佢話「可能今日早餐冇咁做」,跟住仲走埋冇跟進,你知咩事啦!

咩叫Good morning?佢地可能唔理解,以前冇咁多staycation包幾餐嘅情況下,酒店住客最期待嘅就通常係住完一晚之後,一個令人期待嘅有質素嘅早餐,早餐唔係次要嘅嘢,喺以前反而係唯一樣旅行客睇到你酒店食物質素同埋師傅功力嘅一餐。款式幾少唔緊要,最緊要係有誠意準備同埋識得煮。你呢一餐,款式既少得可憐,亦完全零誠意,令人由原本有美好體驗,變成只可以一句「不了」作結。咁樣值得咩?你可能慳咗啲成本,但係你損失左回頭客。

罐頭果汁
隔夜生果