2022-01-01
一到秋冬,老公成日都嗌話想食羊腩煲,無奈我又唔多食羊,今日咁啱經開呢間香港人冰室見到1人羊腩煲,即刻要入去試下。 呢個1人羊腩煲份量真係啱啱好1個人食用,羊肉係選用蒙古嘅黑草羊,肉質軟腍,有羊味但唔會過羶,煲內配料有枝竹、竹筍、冬菇等,份外入味吸汁,羊腩肥瘦相間,連骨位置滑溜,盡沾惹味湯汁,味美豐腴。仲有生菜贈送添,一路滾一路滾,食完個人都暖笠笠。 砂鍋雲吞雞經長時間熬製而成嘅奶白色雞湯,既清甜又好飲,雞肉煮得好嫩,非常鮮美。紹菜吸收咗雞肉嘅精華,更加爽甜。雲吞餡料豐富,粒粒都好大粒。 雞湯炒豆苗,好少食用雞湯炒嘅豆苗,平時都係蒜蓉炒多,老闆建議我哋試下用雞油炒特別香,果然無介紹錯,豆苗清翠嫩綠,炒得有光澤,色香味俱全。 宜家叫小菜仲有得送例湯添。
宜家叫小菜仲有得送例湯添。