2020-02-19 2630 瀏覽
唔講唔覺,其實佐敦原來都幾多嘢食,小炒、火鍋店🥘、酒樓🥢、茶餐廳🍴通通聚集於上海街、廟街、吳松街一帶。今次經朋友推介下,阿叔👨🏻去咗間港式餐廳食正宗巴基斯坦咖喱!.食咖喱之前,阿叔先要講段故☝🏽,唔知大家有無發覺吳松街有兩間巴基斯坦咖喱黐埋一齊開,一左一右,餐廳名發音又一模一樣喎😮,以為係分店? 錯喇🙅🏻‍♂️!好奇下網上搵資料💻,先知道阿叔今次嚟食嘅亞龍咖喱 (阿叔簡稱右龍) 已有40年歷史,原址開於左舖,即現時阿龍巴基斯坦咖喱(阿叔簡稱左龍)嘅位置。廿多年前,業主突然唔續租畀右龍,原來佢哋決定自己賣咖喱,而且從右龍挖走一批員工,仲將店名改為另一同音字,由「亞」變為「阿」。右龍深信「真金不怕紅爐火」,決定租下鄰舖決一高下!🤜🏽🤛🏽 .呢類傳統港式店舖,裝修唔會特別豪華,食嘅反而係人情味同食物嘅質素。見到食客大多數係附近嘅街坊,同老闆好熟落。呢度嘅咖喱屬於正宗巴基斯坦咖喱,相比起泰國🇹🇭咖喱、日式🇯🇵咖喱味道更辣,更惹味,而且佢哋特別加咗洋蔥🧅,令到咖喱更香🤤。今次食咗佢哋最出名嘅 #咖喱牛根腩($103),根腩非常軟腍,而且好入味,配白飯🍚食一流。一個價錢包埋白飯🍚或者鹹薄餅🌮。同老闆
呢類傳統港式店舖,裝修唔會特別豪華,食嘅反而係人情味同食物嘅質素。見到食客大多數係附近嘅街坊,同老闆好熟落。呢度嘅咖喱屬於正宗巴基斯坦咖喱,相比起泰國🇹🇭咖喱、日式🇯🇵咖喱味道更辣,更惹味,而且佢哋特別加咗洋蔥🧅,令到咖喱更香🤤。今次食咗佢哋最出名嘅 #咖喱牛根腩($103),根腩非常軟腍,而且好入味,配白飯🍚食一流。一個價錢包埋白飯🍚或者鹹薄餅🌮。同老闆娘吹開水,佢送我一塊鹹薄餅試吓,薄餅要趁熱食,質地較厚身,但阿叔覺得依然配白飯係最夾、最好味👍🏼!