RUE DU LIBAN

朋友落波後要趕返工,見佢成個下晝係WhatsApp 呻到咁慘,唔使返工嘅我就請佢食晚飯安慰下佢la,係佢公司附近搵下食咩好🤔最後搵咗平時比較少食嘅中東菜等佢有新鮮感,忘記落波返工嘅苦況la!仲要係新開張包佢未試過!入到店內真係心心眼😍天花全部係彩色花葉,店內採用地中海設計、牆壁用阿拉伯吊燈、坐椅用中東圖案咕𠱸,一入到去就仿似置身異國。特別要讚揚依間舖嘅店員!超熱情超好服務態度!每碟菜式都用心介紹❤️,另外亦會跟頭盤、冷熱盤、主菜上,食完先會再上下一道菜,餸菜唔會凍之餘仲可以令味蕾品嚐到最佳味道!🦪 芬迪奇生蠔 $160/$320(6/12件)法國其中一款生蠔,肉質爽口鮮甜帶海水鹹味,平時食生蠔會擠檸檬汁再點茄汁/tabasco,依到同樣有檸檬,不過就用紅綠辣椒汁、紫洋蔥+紅石榴代替茄汁同tabasco,點生蠔又幾夾喎!生蠔盤中間有沙律菜,最後一款醬就係用嚟做沙律菜醬,蜜糖+橄欖油+檸檬汁而成,食出甜蜜蜜味道~🍆烤茄子蓉 $88每次食異國菜必食鷹嘴豆泥,味道太好味,點軟包/薄脆超夾!今次冷盤試另一款我好鍾意食嘅蔬菜— 茄子,上枱果一刻懷疑有冇比錯?問咗店員原來依碟蓉得來不易,將茄子手撕、剁

🦪 芬迪奇生蠔 $160/$320(6/12件)

🍆烤茄子蓉 $88
每次食異國菜必食鷹嘴豆泥,味道太好味,點軟包/薄脆超夾!今次冷盤試另一款我好鍾意食嘅蔬菜— 茄子,上枱果一刻懷疑有冇比錯?問咗店員原來依碟蓉得來不易,將茄子手撕、剁碎變成蓉,食落只有茄子味無一絲茄子口感超考功夫!烤茄子蓉材料用煙燻茄子、中東芝麻醬、橄欖油製成,加上紅石榴點綴調味,香甜可口,軟包溫熱軟熟,點凍茄子蓉食冷熱口感加香甜烤茄子蓉超夾!仲係依到招牌菜嚟~

🥔傳統香辣薯仔 $88
唔知點解中東菜嘅薯仔整得特別好食,一睇menu熱盤就要食,果然無令我失望,炸薯仔加惹味辣香草,簡單菜式都好出色,作為開胃菜一流!

🌮黎巴嫩風味雞卷 $168
Main試咗黎巴嫩風味雞卷,燒香脆皮雞肉加入堅果包裹住黎巴嫩飯,蕃茄蓉醬汁酸味味好開胃,第一次食黎巴嫩飯原來奶味好重,食完一啖又一啖,特色醬汁+大件雞肉+奶香味飯係平時好少食到嘅味道,每次食中東菜都係一種新探索!

🐤烤雞肉串 $188
初初以為係一串串嘅燒雞肉,原來阿拉伯傳統燒烤係一大塊咁燒,上碟時係一大盤!超多配料有洋蔥、青椒、紅椒、蕃茄仔、紫洋蔥,仲有薄餅做底,加上酸味乳酪醬,中東風味燒烤就係咁la^^ 食雞件時同行超嘴刁朋人都忍唔住講句:「咁厚咁大塊雞肉都煮到好嫩滑喎!」又真係好嫩滑!點乳酪醬食又變另一番口味,連配料都燒到好香口,真係無可挑剔!

RUE DU LIBAN
📍地址:尖沙咀山林道22-26號地下A號舖
2023-10-09
2 分鐘 (堂食)