今次同大家一齊番到懷舊嘅時代,依間餐廳大玩懷舊風格,店內有好多復古擺設,例如綠色懷舊風雪櫃、水晶燈、懷舊電視,成間舖頭都充斥着懷舊嘅氣味,直頭覺得自己變咗個阿婆٩(๑❛ᴗ❛๑)۶ 加上店員笑着對你說,童話裏都是騙人的,將好多卡話故事同卡通人物都惡搞,勁有玩味!尤其是牆上嘅米奇老味、唐老鴨、三隻小豬,睇嚟呢個先係佢地嘅真面目╰(*°▽°*)╯餐廳環境闊落,燈光同擺設令到好有氣氛,好啱朋友情侶上來chill 下relax 下🥰Btw佢哋有另一間分店:老二花廳(▔▀ ‿ ▔▀ )ლ ▂▂⌇ ==============================〖 烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯🍛 〗💰123 | 🜸 3.7/5想鋸扒又唔想食肉,咁就鋸椰菜花扒啦,包保健康又低卡!大大塊嘅椰菜花扒好爽口,面層經烤焗後有一陣焦香味🔥 意大利粒粒分明,不過質感偏稔,如果再硬番少少就更有口感!整體都好creamy。不過略嫌價錢偏進取。〖 悉尼香草蜜糖慢煮春雞(半隻)🍗〗💰138 | 🜸 3.8/5搽滿蜜糖嘅外皮不但烘烤得好香脆,而且帶有微微甜味,味道先甜後咸,比例均勻,嗰種香味會係口入面俳佪不斷。慢煮嘅雞肉尚算嫩滑

烤椰菜花扒配蘑菇意大利飯

搽滿蜜糖嘅外皮不但烘烤得好香脆,而且帶有微微甜味,味道先甜後咸,比例均勻,嗰種香味會係口入面俳佪不斷。慢煮嘅雞肉尚算嫩滑,但有啲部位可能會韌少少,要啲牙力,不過整體都多汁,好juicy。 伴碟仲有薯蓉同埋炒過嘅甜洋蔥,洋蔥好入味,好好食,當然唔少得鄒生最討厭嘅菇,佢成日話:「無信心嘅廚師先會落菇😕」其實系啲廚師想教佢唔好揀飲擇食。
悉尼香草蜜糖慢煮春雞

〖 黑松露薯條🍟 〗💰53 | 🜸 4.3/5
依個絕對真心推介一定要食!係我食過最有心,最好食嘅黑松露薯條🍟 唔似啲普通cafe 只有一碟黑松露沙律醬點來沾。 黑松露同蛋黃醬混匀,蛋黃嘅甜味再將黑松露襯托突出。重點係每條薯條都比滿滿嘅醬包圍住,夠晒入味👍薯條都炸得好香脆,面頭加左啲芝士碎一齊去焗,出到來又脆又有拉絲,連埋啲燒焦左嘅芝士一齊食,好惹味!必食!唔好走寶!

〖 忌廉檸檬藍青口🦪 〗💰58 | 🜸3.7/5
啲青口好大隻啊,浸左係加左檸檬香草嘅忌廉裏面,索晒啲味。冒住煙嘅忌廉汁口感都creamy ,再夾雜住少少檸檬嘅清新味,有一種暖透心嘅感覺。雖然唔係好食到青口嘅鮮甜。但勝在完全零冰鮮味🤤
忌廉檸檬藍青口

〖 京都宇治抹茶豆腐拿鐵🍵 〗💰48 | 🜸3.7/5
依杯野啱晒我口味啦,因為我可以攞正牌咁食豆腐! 宇治抹茶粉夠晒香濃同回甘,唔會好甜。最特別嘅地方在於佢加左豆腐係入面,多左一陣香濃嘅大豆味,令到抹茶味更加突出,而且仲會食到滑捋捋嘅豆腐,口感都幾特別😝不過飲到少少粉粒,會影響到少少口感,加上可以再回甘啲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
京都宇治抹茶豆腐拿鐵

〖 薄荷雪糕啫喱梳打🥤 〗💰48 | 🜸 3.6/5
一開始以為係薄荷雪糕加啫喱梳打,但原來係雲呢嗱雪糕加薄荷梳打!梳打都大量薄荷味,唔會偏甜,我個人幾鐘意依種清新味☘️不過唔慣嘅可能會覺得有少少似牙膏,雲呢拿雪糕好綿滑,加埋粒粒啫喱,成杯飲品都比人好繽紛嘅感覺。
薄荷雪糕啫喱梳打

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10
人均消費: $280

想睇多啲好西就記住☟
꧁Follow @hknous.foodie꧂

🔍 店舖資料
☕️ 悉尼樂園 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣2樓A室
🦶🏻 港鐵銅鑼灣站 F1出口,步行約3分鐘
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟮:𝟬𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬
☎️ 𝟵𝟴𝟲𝟮 𝟳𝟯𝟬𝟯 𝗪𝗵𝗮𝘁𝘀𝗔𝗽𝗽
🔍 想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_銅鑼灣
⌫ #eatwithnous_cafe
⌫ #eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #instafood #cafe #hkcafe #hkgirl #chicken #photography #sicklylandcafe #foodoftheday #咖啡 #美食 #相機食先 #椰菜花扒 #吃貨 #打卡 #手機食先 #銅鑼灣美食 #黃店 #小店
悉尼香草蜜糖慢煮春雞
京都宇治抹茶豆腐拿鐵