2017-10-27
作為飯桶的趴B,今日去到油麻地揾食!帶大家食龍蝦湯泡飯!🤤週末的早上11點,幸好餐廳沒有太多人!🍼就這樣開始趴B評分時間!🍼趴B食評格式🍼餐廳環境:🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)有種茶餐廳的感覺,半開放的廚房,舒適度不高,食客們都沒有留太久。 員工態度:🍼🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)員工態度蠻好,用餐盤上菜,令人感覺整齊。😃招呼周到,不會要客人久等!🍼食物品質:🍼🍼🍼(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼) 餐牌選擇眾多,有選擇困難症的朋友要頭痛了!🍼趴B選擇:龍蝦湯底配肥牛、雞件、響鈴、娃娃菜、泡飯,加冷檸茶(64元!) 🤤等了5至10分鐘後~~一大碗龍蝦湯泡飯出爐嚕!🤤不過湯內並未發現類似龍蝦的身影~😧話雖如此,一飲下去,熱湯帶著蝦頭內的蝦膏味及蝦殼味,整個口腔充滿蝦膏餘韻!非常濃郁!更會感受到蝦頭腥味。🍼趴B一向食任何炒面都要走青,但今次呢個泡飯無蔥係絕對不行!!!!!!!!!!連蔥食係會將個味道提升至另一層次,味道更香。🍼至於飯方面,餐牌寫明是絲苗米,而飯粒方面比較乾,軟熟,好食!!🍼趴B比較貪,所以揀埋響鈴,一共有2個,一大一小,好脆口。🍼雞件,係滑雞件來的,北菇滑雞果種,所以都唔錯。🤤趴B同職
🤤
週末的早上11點,幸好餐廳沒有太多人!
🍼
就這樣開始趴B評分時間!
趴B食評格式
餐廳環境:🍼🍼
員工態度:🍼🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
員工態度蠻好,用餐盤上菜,令人感覺整齊。
😃
招呼周到,不會要客人久等!
食物品質:🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
餐牌選擇眾多,有選擇困難症的朋友要頭痛了!
趴B選擇:
🤤
等了5至10分鐘後~~一大碗龍蝦湯泡飯出爐嚕!
🤤
不過湯內並未發現類似龍蝦的身影~
😧
🍼
連蔥食係會將個味道提升至另一層次,味道更香。
🍼
趴B比較貪,所以揀埋響鈴,一共有2個,一大一小,好脆口。
🍼
雞件,係滑雞件來的,北菇滑雞果種,所以都唔錯。
🤤
趴B同職員打聽,原來龍蝦湯每天有係限量發售!!所以記得早D去食了!!
🤤
小食方面,店鋪職員介紹,炸蝦及炸蠔、南乳炸雞翼係最多人叫的。
🤤
而趴B就選擇了炸蝦及炸蠔,炸蝦都幾普通,有點失望。
🤤
炸蠔,一定要襯熱食,一食落口就爆汁、有鮮味!!!
雖然D蠔係中等size,但凍了啲汁會瓊,所以要快D食!!!
如果你想見到龍蝦的身影,可以叫極上海鮮龍蝦湯泡飯 $68
入面有藍青口、扇貝、龍蝦、墨魚仔、墨魚圈。
價錢評分:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
唔係平,但可以接受。
趴B總評分:🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
龍蝦湯底的確幾有特色!!!
翻撻度:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
可以再去!!試埋其他況泡飯同小食!!!
*位置在油麻地站附近,方便👍🏻
村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家
地址:油麻地砵蘭街72號地下