2021-06-03
話說小編最新迷上咗酸菜魚🐟 發現有好多地方嘅川菜都好好味!🤣 今次就深入香港南區 探究一吓呢間位於香港仔嘅「十三少」。餐廳喺一條巷入面 認真隱蔽😏唔係經過都幾難發現。🌟 蒜泥青瓜 ($28)青瓜十分之香脆🥒 配搭埋蒜泥即刻胃口大開!用來做前菜啱哂😽🌟 十三少酸菜魚 ($238)真係無諗過份量會咁多 而且個碟都好大🤣除左鱸魚片 配料有萵筍、酸菜同一啲菇類😝魚嘅肉質都算滑 骨唔會好多。個人覺得呢到個酸菜魚辣度唔高😙唔太食得辣嘅都可以放心嗌~ 🌟 川式口水雞($78)又黎到小編超鍾意嘅口水雞🤩雞肉嫩滑口味偏麻 辣度都係唔高,食唔到太辣嘅朋友可以黎呢到小試身手,感受吓川菜嘅風味😋 🌟 紅糖糍粑 ($43)本身食完酸菜魚口水雞已經覺得飽 以為會食唔落甜品😂 點知!! 呢個紅糖糍粑真係有驚喜🤩 糍粑點紅糖食落甜甜地又煙煙韌韌 勁有口感! 令人唔知點解食完一舊又想食另一舊 完全停唔到😍 最後極速清晒成碟🙈另外 值得一提嘅係餐廳亦都有$318嘅滋味二人套餐!包1️⃣涼菜(椒麻皮蛋/涼拌土豆絲/蒜泥青瓜 3選1)、2️⃣主菜(十三少酸菜魚/水煮魚 2選1)、3️⃣小菜(乾煸四季豆/麻婆豆腐 2選1)*另收加一服務費
🌟 蒜泥青瓜 ($28)
青瓜十分之香脆🥒 配搭埋蒜泥即刻胃口大開!用來做前菜啱哂😽
🌟 十三少酸菜魚 ($238)
🌟 川式口水雞($78)
🌟 紅糖糍粑 ($43)
*另收加一服務費
味道:🌕🌕🌕🌕🌗