1amfoodie
【觀塘區】【梅 日本料理】
1amfoodie
2025-12-04
關注
【觀塘區】【梅 日本料理】舊同事有嘢畀我,於是順便食個飯。去駱駝漆大廈搵嘢食,而第三座係勁多人上去食嘢嘅一座嚟,等電梯都等咗勁耐,因為好多人上十一樓。有好幾間餐廳喺度,我哋就決定試呢間日本餐廳。佢哋大大隻字寫住「港町十三番地」,幾明顯,之後要搵返都唔難。

我哋見佢哋啲「刺身丼」幾吸引,於是都係試佢哋呢款嘢。佢試 $129 嘅「三文魚腩拖羅蓉海膽丼」,佢第一個感受就係好新鮮,第二個感受就係海膽勁靚。我試 $168 嘅「鮪魚中腹鰤魚赤海蝦丼」,都完全同意佢嘅睇法,啲刺身好新鮮,個丼飯嘅組合好正。

刺身丼原來仲有「和風沙律」同「麵豉湯」,成件事好完整,味道都唔錯。嘢飲我哋都加 $12 飲「工藤舍波子汽水」,佢飲香濃桃味,我飲香甜蘋果味,都係清新解渴嘅。最後試埋 $42 嘅「白菜豚肉煎餃」四件,都幾好。埋單 $363,性價比係幾高嘅。。。

(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓S室)

@minatomachi_plum

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #openrice #google #xiaohongshu #1am觀塘區 #觀塘 #梅日本料理 #港町十三番地 #觀塘日本菜 #刺身丼 #三文魚腩拖羅蓉海膽丼 #鮪魚中腹鰤魚赤海蝦丼 #和風沙律 #麵豉湯 #工藤舍波子汽水 #波子汽水 #白菜豚肉煎餃 #1am1886 #1ambackup