得知祥華商場開E TEA茶星人,心情興奮到不得了。本來我就係天水圍店嘅fans,不過自從疫情嚴重,冇乜必要我就好少去天水圍嗰邊。粉嶺每日都係必經之路,行過路過一定會買一杯。點解咁鍾意茶星人?我估同路人應該都明白,但我都認同「好食是良知」呢句嘅,茶星人啲茶底真係好甘香濃郁,鍾意飲茶嘅真係要試試就知道我唔係吹水。茶星人有幾杯好出名嘅,例如會變色嘅水果梳打水,嗰啲咁有名嘅自己去試啦唔洗我介紹。另外水果茶系列我都好推介,呢杯係水果大爆發,入面有好幾款生果,我覺得少甜微甜都夠(但必須要講,茶星人啲嘢飲唔係好甜好甜嗰隻,所以如果你係唔介意甜嘅,唔駛走甜都得㗎!)我鍾意微甜,咁樣飲到生果酸酸地嘅味,烏龍茶底再清香啲。飲晒之後再食埋啲生果補充下纖維,唔錯唔錯~黑糖珍珠鮮奶茶,我都係揀咗走甜嘅,所以見唔到黑糖掛杯靚靚嘅效果。其實啲珍珠本身都用黑糖煮過,飲落一樣有黑糖味㗎!珍珠煙韌好好味,茶味唔會比奶味蓋住,我就比呢杯嘢滿分。出面街飲好多時候唔比你揀甜度,我都明嘅,會影響「最佳」效果丫嘛。但自己鍾意咩口味,得自己先知。永遠有得揀一定係好過冇得揀,都一年喇,難道你仲未明咩?仲有呢杯每日限定嘅芋泥鮮奶,大杯裝

仲有呢杯每日限定嘅芋泥鮮奶,大杯裝 $38,真係物有所值,啲芋泥多過食甜品!用飲管啜講真都有啲難度嗰隻。有一次唔記得咗叫走甜,但都唔係好甜,完全食到芋泥本身嘅味道。所以點解咁鍾意茶星人,就係覺得佢哋嘅嘢都係真材實料,無添加。非常之推介大家試下!
15 分鐘 (外賣自取)