2023-07-22
好耐冇去旅行啦😛Yuki真係好掛住台灣美食😝好彩香港都有好多好食嘅台灣小食店🩵🙏🏻上年去過香港著名台灣美食餐廳春禧堂,原來佢哋喺牛頭角開咗新店啊😆Yuki咁鍾意食台灣嘢,當然要試吓啦😗 @chun_si_hk 除咗嘢食好食,環境都好靚啊💖有幾個打卡位俾我影下相📸最鍾意花花牆💐📍古法冬瓜鴨腿湯飯因為實在天氣太熱既關係,想食啲有有湯嘅嘢食😛於是叫左個湯飯試一試(雖然對魯肉飯都好有興趣~)湯底味道唔會太濃,剛好可以襯托出鴨腿的肉鮮味☝🏻鴨腿相信一定煮左好耐,用筷子少少力就可以夾開,但又唔會太乾身。冬瓜作為配搭提供左鮮甜味,食落好開胃🤤📍古早味豬手麵聽店舖的推薦,叫左一碗古早味豬手麵試試~湯底同湯飯唔同,用既係紅燒牛肉湯😍飲落味道好濃厚,好香!豬手同鴨腿一樣應該都係好入味好軟身,一口食落會感受到滿滿既膠原🤓🤓仲用係刀削麵做麵底,軟硬適中(Yuki好愛刀削麵🤣)📍香炸甜不辣甜不辣經油炸之後更可口,配搭甜酸適中的醬汁,會令人一舊接一舊😛📍宜蘭香蔥餅應該係用煎炸既方法去烹煮🍳表皮脆脆的,咬開會有湯汁湧出來💦令人十分驚喜,強烈推薦(同埋要趁熱食啊)🔥📍玫瑰泡泡浴🛀🏻絕對係打卡一流✨賣相好吸引🤩軟綿綿既
📍古法冬瓜鴨腿湯飯
📍古早味豬手麵
聽店舖的推薦,叫左一碗古早味豬手麵試試~
📍香炸甜不辣
📍宜蘭香蔥餅
📍玫瑰泡泡浴🛀🏻
絕對係打卡一流✨賣相好吸引🤩軟綿綿既奶泡加花味十足既玫瑰花茶,味道十分清新,充滿奶香🥛唔會覺得好甜,啱晒我✨💖
對餐廳評價💜️10分滿分💯
整體評分:8分
食物味道:8分
服務態度:10分
環境:9分
人頭消費:100up~
回頭率:80%
店舖資料📃
餐廳:春禧小館
Openrice:https://s.openrice.com/QrbS0Wo4C00~uPjYKBA
地址:牛頭角偉業街93號地下
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#牛頭角高質餐廳 #牛頭角美食
#台灣美食 #甜品 #鬆餅 #燒肉 #菠蘿咕嚕肉 #明太子#台灣餐廳#增肌減脂 #hkkol #hkfoodie #foodie #hkfoodie #hkkol #春禧堂 #春禧小館 #hkcatcafe #玫瑰泡泡浴 #甜不辣 #古法冬瓜鴨腿湯飯 #古早味豬手麵 #宜蘭香蔥餅