2023-08-27
【油尖旺區】【OPPA韓國燒肉店】同田慈仁、恩典妹喺旺角搵嘢食,搵到呢間叫 Oppa 嘅韓燒就好想食,即訂。不過都要留意 oppa 呢個 term 係女性專用,男人講要叫返 hyung。多謝韓國朋友六年前提供資訊,有用至今。入去先見到都幾爆場,唔怪得咁難訂。叫咗個 $458 嘅「和牛拼盤」,有美國上肩胛肉、美國牛小排、美國下肩胛、日本A4背峰肉、日本A4上眼肉、日本A4牛肉眼、1++韓牛肉眼、澳洲和牛頸脊、澳洲和牛舌,我覺得所有牛都幾好食,呢個價錢嚟講又真係唔貴喎。食埋 $348 嘅「黑毛豬拼盤」,有五花腩、西冷扒、豬鞍,豬味都幾夠香,同埋好多時食豬會好鞋口,佢哋嗰啲唔會,幾好食。最後大大件豬鞍好似斧頭扒咁,侍應仲好主動過嚟幫手剪,剪好之後煎起上嚟更加得心應手,唔錯。嘢飲方面,大家 share $88 嘅「蜂蜜原漿米酒」,幾得意,真係有蜂蜜滲入去,唔係求其溝個味就算。田慈仁飲 $28 嘅「甜過初戀」即係梨汁柚子梳打,okay 嘅,我飲 $28 嘅「擺明暗戀」係菠蘿提子梳打就擺明致敬女同事。埋單 $1045,旺角食到呢個質素,冇咩好嫌三嫌四了。。。(地址:旺角洗衣街117號建煌華廈地舖)
埋單 $1045,旺角食到呢個質素,冇咩好嫌三嫌四了。。。
(地址:旺角洗衣街117號建煌華廈地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #旺角 #太子 #旺角東 #OPPA韓國燒肉店 #和牛拼盤 #美國上肩胛肉 #美國牛小排 #美國下肩胛 #日本A4背峰肉 #日本A4上眼肉 #日本A4牛肉眼 #1++韓牛肉眼 #澳洲和牛頸脊 #澳洲和牛舌 #黑毛豬拼盤 #五花腩 #西冷扒 #豬鞍 #蜂蜜原漿米酒 #甜過初戀 #梨汁柚子梳打 #擺明暗戀 #菠蘿提子梳打 #1am1123 #1ambackup