2021-08-25
環境真係不得了!首先門口有部琴🎹;再黎係門口嘅落地大玻璃,打開門嘅時候玻璃呈透明,可一覽餐廳環境,閂埋門嘅時候玻璃會變成霧面,從外看不清裡面,私穩度頗高;高樓底嘅餐廳正中央仲有大大盞金黃色吊燈,非常吸睛!後方金光閃閃嘅巨形酒櫃,放滿各種酒類同埋玻璃杯,望落真係好有feel🤩~~~兩旁絲絨梳化寬敞舒適,坐低個人都高貴啲😆。🌗Rose 🌹 $128打卡必點!睇相見到呢杯Cocktail覺到好夢幻,以為佢好斯文好文但原來佢勁好動,一上枱就係咁郁,想佢企定定咁影相真係好有難度😂,郁多兩郁仲爆埋添🙈,好彩店員見到之後為我補上一個新波波,真係好好人呀🥳!飲之前首先要督爆個波波,裡面嘅氣體隨風散去,有陣花香味~~~~之後記得要攪勻先飲,飲落唔算好甜,容易入口,酒精濃度應該都唔算好高。我呢杯係Rose 係荔枝味,佢仲有兩姐妹,分別係橙🍊味嘅Puppy Love同青蘋果🍏味嘅Dream。🌗Rainbow $118超colourful 嘅cocktail🍹,有分層得黎又有少少漸變,呢杯可以慢慢影😆,內含碎什果,飲落果味較濃似fruit punch,比Rose 更容易入口。🌖焦糖法式燉鵝肝 Foie Gr
賣相同焦糖燉蛋一模一樣😆,鵝肝口感幼滑,又唔似煎鵝肝咁油膩~平時食煎鵝肝一兩啖就食完,從來都feel唔到表面層焦糖嘅重要性,今次嘅呢道菜份量較大,確確實實咁知道鵝肝係會膩,焦糖可以令菜式加添層次,唔會食到中後段嘅時候覺得太單調。
鵝肝旁邊嘅花花由麵包組合而成,花瓣嘅邊緣焗得較脆,啱曬配住鵝肝黎食,但近花托位置依舊係麵包嘅質感,另配餅乾會更好。
威靈頓牛較的骰,牛肉同蘑菇醬由火腿包住,所以酥皮keep 住酥脆,切開仲可以保持完整,真係可以一啖食曬牛肉、蘑菇醬、火腿同酥皮,唔會散開曬;牛肉顏色粉嫩,未食都知好味🤩,而且一啲都唔韌!美中不足係因為火腿味道稍鹹,同埋薯蓉等配菜爭少少,唔係咁啱我口味🤭。
玻璃罩內佈滿濃煙,內藏玫瑰花一朵,外觀上真係幾fancy~~到食完一刻為止我都唔明點解叫做美女與野獸!問左同行朋友先知原來同故事劇情有關😛。
講返味道~~玫瑰花🌹係由紅豆蓉整成,內裡包住粒細細嘅唔太鹹嘅疑似鹹蛋餡,好似食緊月餅咁😆,不過好彩有鹹蛋做餡,如果唔係會太甜,兩個人share 都搞唔掂😛。