尖沙咀人氣韓燒+料理放題高麗軒韓國料理一向出名性價比高,平時食韓燒一碟最少都要百幾蚊,但呢度用好抵嘅價錢,可以享用到每碟高質素嘅食物,而且仲係放題添。最近高麗軒喺港島北角果邊開咗新店。新張期間全單9折,每人另加$68可以任食到加拿大prime 雪花牛/3A雪花牛丶帆立貝丶澳洲新鮮帶子丶法式羊架丶紅炆牛肋骨等,簡直係港島區人士福音。呢度用QR code去點菜,方便簡單快捷,值得一讚嘅係呢度上菜速度精準迅速,店員又殷勤快捷。加拿大Prime雪花牛/ 3A雪花牛見到雪花牛啲雪花已經好吸引,脂肪紋理細緻均勻,色澤紅潤,賣相一流,睇見都好想食。燒出黎果然無失望,油脂出晒嚟,食落好有油脂香,爽滑有肉汁。澳洲新鮮帶子嚟到梗係要試吓新鮮海鮮,呢度帶子望落好豐滿,食落鮮味彈牙,十分juicy,由於好好味嘅關係,所以呢個食左兩個回合 。帆立貝帆立貝係原殻上,證明夠新鮮,帆立貝上面仲配埋蒜蓉,燒完之後更加提鮮,食落好鮮甜,口感彈牙。法式羊架已經醃好咗嘅羊架,放上去燒嘅時候已經聞到好香,將外層燒到帶半焦,食落肉嫩多汁,羊香十足。韓式生牛肉生牛肉用上牛柳部位,手切成絲,另外有爽甜嘅水梨絲丶青瓜絲丶芝麻等作配料,

加拿大Prime雪花牛/ 3A雪花牛

澳洲新鮮帶子

帆立貝

法式羊架

韓式生牛肉
生牛肉用上牛柳部位,手切成絲,另外有爽甜嘅水梨絲丶青瓜絲丶芝麻等作配料,加上生雞蛋攪勻嚟食,食落更加香滑,更易入口,生牛肉肉味濃郁,鮮嫩可口,咬落好有纖維感,而牛肉一啲腥味都無,鍾意食生牛肉嘅朋友呢個菜色可以一試。

人蔘雞湯
呢度湯品都多選擇,而我就點左去韓國餐廳必點嘅人蔘雞湯,湯底清清地,好有人蔘味,另有一塊大雞肉,啖啖肉,足料唔兒戲。

生菜及韓國麵豉醬
鍾意食肉嘅我,呢餐真係試足唔同嘅牛肉同豬肉,牛肉配埋生菜同麵豉醬一齊食,唔會好油膩,感覺好fresh。

甜品啫喱
食到最後店員會上甜品甜品係Classic 羅拔臣啫喱,綠色啫喱加上煉奶,係童年回憶嘅口味,食完甜品真係大滿足,為今餐畫上完美句號。

總括來講,呢間每樣肉類丶海鮮丶熟食丶前菜都好高質素,店員都好有禮貌,會同客人傾吓計交流下咁,係一間好有心做嘅餐廳,大家不妨去試試。
2021-05-18