2024-03-01
平時我都幾鍾意食韓國嘢,但好多時香港的韓國餐廳主要淨係提供炸雞等煎炸食物比較多,很少那些在韓國當地很常見的家庭式料理,咁啱朋友都知我好鍾意食韓國菜,就帶我去試咗主打韓國家庭式料理的餐廳一去到就已經見到滿座,不過好彩等一陣就已經有位,一入到就好似置身於電視劇成日都見到的韓國家庭裝修辣豬肉韓式雜錦飯 $102推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟材料非常豐富,而且不論係辣豬肉定係其他配菜份量都超多🙈🙈但配搭得剛剛好,唔會某一種食材特別多,基本上每一啖都可以食齊咁多種配料,而且我自認唔係一個細食嘅人都食唔晒還附送海帶湯,如果覺得食得多太濃味,可以用嚟清一清味蕾韓式牛肉石頭飯 $109推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟其實和雜錦飯味道有點相似,不過牛肉比辣豬肉較為淡身,所以食落冇咁重口味,而且會有飯焦,所以會香口啲,不過配菜方面就比較少,所以食落反而冇咁飽每份餐都會配咗四款小菜和一支益力多🤤泡菜當然係必有,配飯一齊食,簡直一流,而韭菜和芽菜就清淡一點,剛好可以中和返啲油膩感,而茄汁腸仔也不錯,不過就令我好想食公仔麵🤣🤣✨整體來講,係正宗嘅韓國美食,而且可以選擇嘅款式都好多,最特別嘅係會有一支益力多🤣🤣雖然味道同平時飲嘅差
辣豬肉韓式雜錦飯 $102
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
還附送海帶湯,如果覺得食得多太濃味,可以用嚟清一清味蕾
韓式牛肉石頭飯 $109
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟
✨整體來講,係正宗嘅韓國美食,而且可以選擇嘅款式都好多,最特別嘅係會有一支益力多🤣🤣雖然味道同平時飲嘅差唔多,但食完咁濃味嘅嘢,飲返支益力多原來都唔錯
以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。