身為拉麵控嘅我,見尖東新開「味吉長龍」走去試試!拉麵店背後大有來頭,原來係尖沙咀兩間廿年居酒屋「石亭」同「沃川」嘅同一位老闆主理,食物質素穩打穩扎,新店主打「清湯路線」喺香港少見得嚟又充滿驚喜!⠀🏮 和風裝潢打卡位🏮 紅燈籠、瓦頂設計、動漫壁畫,彷彿秒穿日本街頭!午市$78 起⠀ 招牌湯魂:新鮮豚肉豚骨熬12小時煮出乳白香濃清湯,底味可選海鹽、醬油或味噌。「鹽味吉龍$108」✨ 大大隻豬腳,爽口膠原滿滿,不過我比較鐘意稔身口感,湯頭清甜中帶深邃層次,飲完唔會口渴! 麵質:推薦普通麵條掛湯一流,吸盡豚骨精華。 配料:慢煮叉燒肥瘦均勻、溏心蛋流心爆漿,最驚喜係兩條酥脆鹹香炸牛蒡!完全顛覆傳統漬物印象!⠀ 🥟 小食: 魷魚豚肉餃子+$10 🥟 自製餃子皮薄脆底,咬開爆出彈牙魷魚粒混豚肉餡,越嚼鮮味越出!第一次食呢種組合好特別! ⠀ 🍹 日本汽水🍹 +$10又唔貴woo! 「富士柚子汽水」同「靜岡綠茶可樂」,柚子清新解膩,綠茶可樂甘甜有趣,完美平衡濃湯滋味!⠀ ⠀ 📍味吉長龍尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖 ⠀

午市$78 起⠀
麵質:推薦普通麵條掛湯一流,吸盡豚骨精華。

🥟 小食: 魷魚豚肉餃子+$10 🥟

🍹 日本汽水🍹 +$10又唔貴woo!

📍味吉長龍
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖