2025-05-06
呢間喺PopFood一樓嘅潮汕菜館真係有驚喜!裝修幾有風味一坐低就送上潮汕傳統「肚臍餅」🍪,第一次食,紅薯皮包住紅糖餡,配埋功夫茶🍵,有種去咗潮汕嘅感覺~我哋叫咗個家常風味雙人餐,份量好夠飽,幾道菜上菜速度都好快,唔使驚耽誤lunch hour時間。雞汁普寧炸豆乾外脆內嫩✨,豆香超濃!炒白菜用豆醬調味🥬,鹹鹹哋帶出菜嘅鮮甜,完全冇味精嘅口渴感。香煎金䱽魚🐟真係不得了!魚皮脆卜卜,魚肉嫩得嚟唔會散,鮮味爆棚💥 套餐有個鹵水拼盤,包左金獎滷水鵝🏆滷得超入味,鵝肉肥瘦均勻,食落仲有肉汁滲出嚟~最驚喜係蠔仔泡飯🦪!上枱已經見到蠔仔多到滿瀉😱 仲要好貼心用蠟燭座保温🕯️,就算食完其他餸先食都仲係熱辣辣~湯底清甜,飯粒吸晒海鮮精華,正到爆👍兩個人食份量夠晒,如果三個人加多個蠔仔餅就perfect喇!服務仲要好細心,有種去咗潮汕本地食飯嘅感覺~ 呢度嘅菜式傳統得嚟又有心思,鍾意潮汕菜嘅朋友一定要試吓!✨ 晚市最好訂位✨ 一定要試招牌滷水鵝✨ 蠔仔系列可以放心點✨ 留肚食埋個肚臍餅
雞汁普寧炸豆乾外脆內嫩✨,豆香超濃!
[小貼士]
✨ 晚市最好訂位