今日去咗北角一間叫「滾得囍宮廷秘藏鍋物」嘅餐廳食晚餐,呢度嘅裝修充滿中國宮廷風格, 餐廳門口有一個好霸氣嘅宮廷裝飾,亦都有幾套古代服裝可以比顧客着嚟打卡。餐廳用嘅餐具全部都係中國古代嘅青花瓷圖樣,連火鍋個煲好靚,令食客有種沉浸式嘅用餐體驗。🍊 湯底呢度湯底係一人一鍋,一大班朋友聚餐可以照叫火鍋配料一齊食而又唔需要考慮其他人對於湯底嘅口味。我哋揀咗嘉慶椰子藏雞濃湯鍋同康熙花膠雞湯鍋,兩個雞湯都好足料,湯底入面有好多雞件,康熙鍋入面仲有好大片花膠,令到湯底味道濃稠又補身🍊 黃金響鈴巨大版嘅響鈴用咗秘製鹹蛋黃醬去炸,咬落去非常脆口,而且蛋黃醬味道好惹味,無論係單獨食或者浸湯底食都好好味🍊 貴妃出浴手切本地牛肉手切本地牛肉片嘅味道濃郁,而且油脂雪花分布平均,賣點係旁邊有一碟牛奶,職員建議我哋先將牛肉浸喺牛奶入面30秒,再拎去滾熟,形象化就好似貴妃出浴咁,浸完牛奶嘅牛肉會變得好滑身🍊 手打珍珠帶子墨魚丸一碟有四粒,手打墨魚丸非常彈牙,咬開入面有一粒珍珠帶子,層次豐富,味道帶有濃郁嘅鮮味,唔使加豉油已經好鮮味🍊 滾得囍餃子拼盤拼盤一碟有十粒餃子,每款有兩粒,包括和牛芝士、菜苗帶子、韭菜豬肉、馬蹄冬

🍊 湯底

🍊 黃金響鈴

🍊 貴妃出浴手切本地牛肉

🍊 手打珍珠帶子墨魚丸

🍊 滾得囍餃子拼盤
拼盤一碟有十粒餃子,每款有兩粒,包括和牛芝士、菜苗帶子、韭菜豬肉、馬蹄冬菇豬肉、芋泥豬肉,我最鍾意食菜苗帶子同馬蹄冬菇豬肉,清脆嘅菜苗絲混合軟熟嘅帶子,口感好豐富;爽口嘅馬蹄配鮮味嘅冬菇亦都好夾

🍊 桂花蚌/珊瑚蚌雙拼
 桂花蚌同珊瑚蚌都好新鮮,而且切到好薄片,打邊爐好快就滾熟,煮熟後嘅口感非常爽脆,雙拼可以一次過食晒兩隻唔同口感

📍北角馬寶道33號寶馬花園1樓116-125號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊