今日去咗中信大廈,上層一間”Q time Cafe” 雖然佢係親子餐廳,但係午餐時段全部都係白領。一入到去覺得顏色相當色彩繽紛,有啲似小朋友去嘅playgroup粉紅粉藍嘅設計,令人心情愉快。等於set大約係$98至到$118,$98嘅set已經包括一個自助嘅沙律吧有一個主菜同埋有幾種唔同嘅果汁或者果茶俾大家飲斟,2118就包括沙律或者餐枱如果揀咗餐湯就冇得夾沙律,一份蛋糕同埋一杯特飲,揀咗特飲就唔可以喺出面斟其他飲品。🥗沙律吧:沙律吧麻雀雖小但也有不同的菜🥬(大量的羽衣甘藍),配合火腿/車厘茄等配菜,然後醬汁也超多選擇,想食清啲可以絕對推薦!🥦湯:蔬菜忌廉湯中規中舉,跟出面西餐廳也不大分別。🍄黑松露忌廉磨菇意粉配風乾火腿意粉雖望落細碟,但其實份量不粉,裡面有很多的菇及忌廉汁,不過吃完一整碟其實都略感味道單調,幸好有Parma ham可以調一下味。🍑烤雞配蜜桃甜酸汁配意大利粉賣相都有點像港式的甜酸骨,蕃茄汁有點像西炒飯的茄汁味,亦令我聯想起當年聖誕party的蕃茄意粉😂 特飲選了黑糖薑茶,天氣轉涼後需要多飲熱飲呢☺️ 朋友揀咗呢杯係香印提子汁,佢話淡淡地都有提子香味。🍰最後上蛋糕我朋友揀

🥗沙律吧:

🥦湯:
蔬菜忌廉湯中規中舉,跟出面西餐廳也不大分別。

🍄黑松露忌廉磨菇意粉配風乾火腿

🍑烤雞配蜜桃甜酸汁配意大利粉

🍰最後上蛋糕我朋友揀咗綠茶紅豆蛋糕而我揀咗黑朱古力慕絲,已跟餐甜品嚟講個份量都幾大份,所以食到尾都幾飽😆
🍵🫘抹茶唔會過苦亦唔會假甜,配埋紅豆棉融嘅口感幾有驚喜!

🍫🫐朱古力慕絲通常是穩陣選擇,食落亦覺得很不錯,紅桑梅跟內裡nutty嘅口感都為朱古力蛋糕增添咗層次,成餐飯最好食反而係呢個!

整體黎講,餐廳無論在裝潢定係食物上都不錯,平日午餐時間亦唔會擠擁;餐廳都鼓勵大家關注身心靈健康,放慢腳步,Q time就會變成Quality time!

推薦指數:3.8/5⭐️