2015-05-20 5241 瀏覽
仲記得係小學嘅時期就開始興起韓燒,對於當年小學雞嘅我地,食韓燒簡直就係一重享受。但人愈來愈大,對食開始有要求,又怕熱氣,又厭啲食材唔新鮮等等,就好少再食。直到親身去韓國食正式嘅韓燒先知道原來並唔係果回事。野食方面,無論食材質素、調味、燒嘅方式、食嘅方法,甚至連個煙囪都講究好多。所以返左黎香港之後真係一次都無再食過,直到搵倒呢一間餐廳。餐廳佔地全層,地方都幾大,而每張枱上面都有一個可以升降嘅煙囪,可以好有效咁吸走晒d油煙,唔怕搞到成身都係燒烤味。同時每張凳下面都可以放野,咁就唔洗個袋周圍搵位擺。食韓國野,當然唔少得啲配菜啦,而且用盤上,比起分開一碟一碟咁上環保,各樣味道都幾好,唯獨係份量少左啲。烤牛肋骨肉瘦中帶些少肥,燒完仍然肉汁鮮嫩,另外係呢道食野等別之處,就係好似係韓國食韓燒一樣,生菜係會無限量供應,可以把肉放入生菜,加少少醬料,食落更惹味。聽講咁樣食法仲唔會咁熱氣tim﹗什錦海鮮呢個什錦海鮮都算幾新鮮,當中比較出色嘅有大蝦、鮑魚同埋蟶子。係肉質方面同埋本身嘅鮮味都好唔錯。蠔因為要隔住燒,需要較長時間,時間唔夠怕燒佢唔熟,但燒得耐又唔好食,所以個人都係比較喜歡生食。而值得讚係係我地燒

什錦海鮮
而值得讚係係我地燒燒下嘅時侯,侍應過黎幫我地將蟶子的肉起出來,鮑魚起出來再除去啲腸同內內臟等,真係非常細心。
多春魚
用鍚紙墊住唔會咁易痴底,不過又相對唔可以燒到太乾身令佢脆,真係針無兩頭利。
但味道方面也算是OK。
多春魚
除左食之外,係門口邊有個位俾人玩氣熗,不過每人只係開得幾熗,唔係幾夠喉。
整體食物算唔錯,款式都不少,服務更係最值得讚嘅一環。
2015-05-16