2019-09-17 1394 瀏覽
沙田石門真係開左好多餐廳。今次同朋友去完馬鞍山剪頭髮,就過左黎食Dinner。係石門食晚飯的好處就係少人,基本上所有餐廳都唔洗排隊。今日介紹的餐廳就係係馬鐵站行5分鐘到就到,無論住係附近,定住新界的我,都非常方便。餐廳跟餐的飲品除了奶茶咖啡外,仲有菠蘿有機菠蘿奇亞籽綠茶都係免費的餐飲。(我見餐廳內個個都飲呢個,我當然唔執書試埋一份)。呢杯果茶的味道香甜又富有奇亞籽的咬口,仲有冷暖選擇,真心不錯。餐餐有個細細的蠔吧,所以除了有生蠔就享用外,佢們的蠔湯亦係招牌菜之一。呢個蠔湯鮮而唔腥,入口會感到滿滿的鮮味,我「蠔」不猶豫地飲曬成碗了。紐西蘭肉眼排燒得香口,雖然係肉眼,但肉味都濃郁。牛排雖然唔大,郤非常厚身。相比下,我會想要好似咁的厚牛排,多過大塊的薄牛排,因為肉汁才可以鎖得更好。我們的牛排要了Medium五成熟,切開血水唔多,肉質Pink Pink剛剛好。牛排旁的薯菜,係薯粒上灑上七味粉,令整體更惹味。黃金軟殻蟹的份量都幾大,而且都幾厚肉。炸粉我覺得厚左少少,同埋鹹蛋黃碎舖面,食的時候大部分都跌晒落黎,如果同牛油炒一炒應該可以更香。鴨肝野菌扁意粉係我的就Best Pick!意粉汁唔係白汁罐

菠蘿有機奇亞籽綠茶

招牌蠔湯

紐西蘭肉眼排

牛排旁的薯菜,係薯粒上灑上七味粉,令整體更惹味。

黃金軟殻蟹

黃金軟殻蟹

鴨肝野菌扁意粉係我的就Best Pick!意粉汁唔係白汁罐頭味之餘,味道都好夠。加上意粉彈牙有咬口,真仰令人回味。鴨肝切粒有省少浪費左,感覺將熱辣辣煎香的一塊鴨肝放上意粉,讓飯客自己將鴨肝的油香適放,會更吸引。

鴨肝野菌扁意粉

太耐無食心太軟啦,忍唔住叫左一份。切闚蛋糕後,濃郁的朱古力流出黎,加上蛋糕焗到外面有微脆的效果,食落唔錯。另外,食心太軟當然要配一球雪糕,呢球雪糕如果我無食錯,就係Mövenpick的雲厘拿雪糕。我自己就麻麻地,不過知道應該有好多佢的粉絲。【生日小Tips】餐廳職員可以幫手安排將甜品加蠟燭及名比大家慶生。
心太軟

整體來說,餐廳環境舒適,而且又唔會太多人,無論係屋企人定朋友仔約埋食飯都好適合。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
菠蘿有機奇亞籽綠茶
招牌蠔湯