2015-06-24
一大班朋友嘅活動,而家黎黎去去都係放題、打邊爐或唱K,所以今次我決定搞啲新意思,同班朋友試下去mk試下露天燒烤。因為之前係網上看到有人介紹話mk有間野有露天燒烤,仲有得任喝任食,於是我地就到「Amour Garden Grill & Bar」吧!旺角地鐵站出到地面再行十分鐘左右便可以到達,十分方便,不過地點對任何人黎講真啲都唔陌生, 因為就係創興廣場嘅後邊,識去創興就會識黎嫁喇。到左餐廳之後等候餐廳職員帶到指定的位置,去燒烤野食,餐廳職員之後仲會好細心咁幫我地開爐。雖然天氣比較熱,但燒烤嘅時候天氣幾好,有啲風,所以個人都唔會太熱,另一方面餐廳仲會開埋部大型吹風機俾我地,真係非常之咁貼心。燒烤飲品同野食,餐廳係包埋野飲嘅,所以所有嘅汽水同綠茶都係任加嘅。而野食方面,係燒野食個爐嘅附近有個雪櫃,個雪櫃就好似個百寶箱,包括左除左海鮮以外,所有野食係入面,種類都算幾齊全。裡面包括左:燒賣,龍蝦丸,墨魚丸,海膽丸,金沙骨,雞中翼,雞肉腸,雞扒,豬扒,蕃薯,芝士腸,司華力腸等等呢啲常見嘅燒烤食材,不過值得一贊嘅係雪櫃,仲有啲係預先用錫紙包好同埋腌好嘅金針菇同埋粟米,呢樣野真係好小任飲任燒嘅餐廳可以
燒野食緊係先燒啲易熟嘅野喇,呢個燒燒賣我覺得絕對可以推薦,因為真係幾好食,將燒賣燒至半熟,跟住查蜜糖,再燒,重覆三,四次以上嘅步驟,燒賣就會有脆皮,入口超正,大家都不妨試下喇
金沙雖然要花比較長嘅時間才能燒熟,但金沙骨肉質幾嫩,加入大量蜜糖後,再燒至有小小焦,真係唔錯。
牛扒,黑椒味道頗濃,不過餐廳雪到太凍喇,要燒耐啲先熟,不過加入左蜜糖,令牛扒係黑椒味加一點甜味都算唔錯。
豬扒,雞扒
豬扒,雞扒的味道都算濃,即使唔查蜜糖都夠味。不過如果會查上蜜糖再燒,就會有鹹鹹甜甜的感覺,帶有小小焦咁,大家應該都會喜歡~
三寶丸就係魚旦、龍蝦丸同墨魚丸,其實無咩特別,純粹係燒野食必備
燒扇貝
燒大概十分鐘,待帶子收乾水即可。始終是急凍扇貝,若要談到味道鮮甜或爽口彈牙,一定同新鮮海鮮唔可以相提並論,但係都算有鮮味。
最後還有一條較遲放到炭爐嘅鯧魚,將預先用錫紙包好並而腌好嘅鯧魚放入炭爐,等15至20分鐘聞到鯧魚嘅香味,就可以直接放到枱lu。上枱一打開魚身,我發現鯧魚入口肉質較淋,由於餐廳並唔係即時醃製,而提前兩天準備,都算入味,另外由於係冰鮮魚,所以魚鮮沒有無新鮮魚咁好。