困係限聚令咁耐,係時侯要滾動下,無論哲學角度定係現代角度、歷史角度。男人老狗從來都係得兩樣野煩,一係就錢一係就女人。放棄呢種舊有思想啦!何不享受一下自由既空氣,兩袖清風,了無牽掛,盡情進入忘我境界。巴打,係時侯啦!等我帶你黎尖咀呢間「The Old Monk Bar & Grill」做返一次酷兒咁多,型到盡頭……都係型sor!👇📌A p p e t i z e r -  ▪ Octopus - $135▫ 大廚巧妙咁將薯仔、檸檬、大蒜、橄欖油、意大利芫荽將呢道「烤西班牙八爪魚」昇華到另一個層次。食落八爪魚外層微脆,裡面肉質爽彈,帶少少咬口;烤既時間亦岩岩好,所以食落唔會太難咬,煙煙韌韌,加上香料既配搭,我覺得香濃得黎不失真,配上薯仔就最好不過。📌P a s t a - ▪ Shrimp Linguine - $170▫ 由大廚親自推薦既「大蝦蕃茄扁意粉」,最亮點當然就係佢既大蝦啦。一食就感覺到相當新鮮。而且烤過之後,肉質份外爽脆彈牙,有果種好清脆既感覺;而扁意粉我認為唔錯,韌度十足,唔會太過腍身,帶豐富而濃烈既蕃茄味,酸酸甜甜,整體感覺果然無失望!📌M a i n s - $390 (

男人老狗從來都係得兩樣野煩,一係就錢一係就女人。

做返一次酷兒咁多,型到盡頭……都係型sor!👇

📌A p p e t i z e r -
Octopus - $135

▫ 大廚巧妙咁將薯仔檸檬大蒜橄欖油意大利芫荽將呢道「烤西班牙八爪魚

我覺得香濃得黎不失真,配上薯仔就最好不過。

📌P a s t a -
Shrimp Linguine - $170

酸酸甜甜,整體感覺果然無失望!

📌M a i n s - $390 (For2-4)
▪ Iberico Lamb Spare Ribs - $390
▫ 不得不試既「伊比利亞烤羊肋骨」,作為餐廳既招牌菜之一,睇下佢咩料先。
伊比利亞既羊出名肉質嫩滑,羶味輕盈,令人齒頰留香。而呢個份量比我想像中更加多,

入口柔軟多汁,加上大廚將香料醃得好入味,濃香帶少少羶勁;

外皮又烤得夠脆口,裡面又唔乾身,相當好食,呢個你一定要試!

📌D e s s e r t s -
Tiramisu - $80

▫ 估唔到甜品都幾有驚喜,賣相吸引之餘,食落甜度適中,奶既比例岩岩好;
裡面既夾心層做得夠濕潤,帶少少酒香,層次分明,相當清新呀。

📌M o c k t a i l s -
Strawberry Shake - $53(HH)

▫ 咁熱既天氣整返杯Strawberry Shake 就梗咖啦,入口帶豐富既士多啤梨果香,
加上造型精緻,岩哂我呢d打卡L呀。
📌C o c k t a i l s -
Nothing - $63(HH)

▫ 將Vodka蜜桃甜酒雲呢拿糖漿檸檬汁同埋菠蘿汁混合製成既清涼Cocktail
相當易入口,比Mojito更加refresh,係女士們既恩物呀。
2020-06-08
15 分鐘 (堂食)