人到中年,墮性逐漸浮現,唔再好似年輕時狂妄自大,果份積極、野心、進取通通都被埋沒下去。慶幸當我係「順 日 本 料 理」回頭一望,見到每一位師傅擁有像神一般既手藝,蘊藏住壽司之神般既力量。重新燃點起我心入面沉睡緊既靈魂,我感覺到呢刻,大師兄返黎啦,將我從深淵裡面拯救出黎。👇📌刺 し 身 -▪ 刺 身 盛 合 せ · 梅 - $290▫ 識食一定會揀呢個「梅·刺身拼盤」,集四大港人最愛既三文魚、油甘魚、帆立貝、赤蝦,簡單四款口味足以令人欲罷不能。就算係拼盤,賣相一樣做得精緻仔細,三文魚厚切夠大份,食落肉質飽滿,鮮味十足;油甘魚油香豐溢,每一啖係口腔都滲透住魚香味,正!,而帆立貝夠哂鮮甜無比,無得頂;最後要大讚赤蝦蝦身充滿豐富蝦膏,蝦肉又夠爽彈,簡直係滋味無窮呀!📌揚 げ 物 -▪ 天 ぷ ら 盛 合 せ - $140▫ 輪到另一亮點「什錦·天婦羅」,以海老、茄子、菇、蕃薯為主角,佢地既天婦羅同平時食開完全係兩個層次,全因佢地既質感做到相當脆薄。尤其是海老咬落相當厚肉,而且唔會一擺低就變腍,就算影相影耐左都保持到爽脆既口感;加上食完完全無果種油膩感,炸得非常乾身,呢個真係要比個叻佢地。

見到每一位師傅擁有像神一般既手藝,蘊藏住壽司之神般既力量。

將我從深淵裡面拯救出黎。👇
📌刺 し 身 -
刺 身 盛 合 せ · 梅 - $290
油甘魚帆立貝赤蝦,簡單四款口味足以令人欲罷不能。

就算係拼盤,賣相一樣做得精緻仔細,三文魚厚切夠大份,
食落肉質飽滿,鮮味十足;油甘魚油香豐溢,每一啖係口腔

都滲透住魚香味,正!,而帆立貝夠哂鮮甜無比,無得頂;
最後要大讚赤蝦蝦身充滿豐富蝦膏蝦肉又夠爽彈,簡直係滋味無窮呀!
📌揚 げ 物 -
天 ぷ ら 盛 合 せ - $140
▫ 輪到另一亮點「什錦·天婦羅」,以海老茄子蕃薯為主角,

尤其是海老咬落相當厚肉,而且唔會一擺低就變腍,
炸得非常乾身,呢個真係要比個叻佢地。
2020-11-12
15 分鐘 (堂食)