「友共情不變,那種真找不到缺點。」雖然你有你既生活,我有我既忙碌,但無論點都好,朋友係要見咖!仲記得以前波地踢完波,一大班友齊齊去冰室,每人一枝可樂果種兒時回憶,的確好值得回味。而今晚我就約埋個老朋友,一齊黎到呢間新開分店既人氣冰室「樓下冰室」,嗌返以前成日會食既招牌常餐,呢種除左係一種味道之餘,仲係一份真摯既感覺。👇📌特色蕃茄濃湯通粉 · 牛乳炒蛋 · 招牌瑞士雞髀 - $55👉冰室三寶係齊到,呢到既蕃茄通真係無得輸,湯底用左大量既蕃茄熬煮,所以味道相當濃郁香甜。個底仲食到啖啖番茄蓉,口感豐富,誠意可加。而面頭上亦放左炒蛋,質感香軟滑溜。而另一亮點就係配埋餐廳既招牌瑞士雞髀,瑞士醬汁鹹中帶甜,入口感唔錯。雞髀外皮帶光澤,而裡面啖啖肉,夠哂過癮,難怪能夠成為黎到冰室不得不點招牌菜之一呀!📌自家製蔥花叉燒滑蛋飯 - $55👉另一招牌必食推介既就係,由蔥花、叉燒、自家製醬汁、炒滑蛋混合而成既大碗飯,就咁睇賣相都覺得份量驚人呀。滑蛋滑嫩、半生熟岩岩好;叉燒肥瘦相間,口感絕對唔錯;加埋蔥花同埋豉油既配搭,唔洗幾分鐘就比我清哂!📌厚切牛乳炒蛋治 - $26👉以前係茶記食既蛋治普遍都係好薄身,但隨

📌自家製蔥花叉燒滑蛋飯 - $55

👉另一招牌必食推介既就係,由蔥花叉燒自家製醬汁炒滑蛋混合而成既大碗飯,就咁睇
加埋蔥花同埋豉油既配搭,唔洗幾分鐘就比我清哂!

📌厚切牛乳炒蛋治 - $26

👉以前係茶記食既蛋治普遍都係好薄身,但隨住時代變遷,連蛋治都有得進化。
裡面既炒蛋個Size厚到足以令你飽肚呀,方包質感亦做得好鬆軟,一啖過個口感你都咪話唔正!

📌芝士煎蛋菠蘿包 - $28

👉菠蘿包就食得多啦,但你有無試過夾埋塊芝士同煎蛋一齊食呢?菠蘿包本身做到外皮好脆,
一入口每啖都有鬆化感。而夾埋芝士煎蛋,呢個組合對我黎講幾新鮮,幾種唔同既口感放埋一齊,唔錯。

紅豆冰 - $24
新鮮菠蘿冰 - $24

▫ 兩款經典冰室特飲,紅豆經煮過後入口有豆香,質感香綿起沙,甜度岩岩好。加埋淡幼,
成個口感相當順滑;菠蘿冰個底有好多新鮮既菠蘿粒,啖啖鮮甜之餘,陣陣清爽透心涼。
2020-01-16
15 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)