2016-02-01
是日,係網上面揾下有咩特色嘅野食,跟住見到有朋友介紹銅鑼灣開左間專門食明太子嘅餐廳,我就緊係即刻揾朋友即刻出黎試下喇,間餐廳嘅地點都算方便,係正地鐵站附近,要揾絕對容易揾無酒精奇異果mojito($48)呢杯野喝餐廳用左好多奇異果加埋紫蘇葉整成,入口清新,而家可以食到奇異果果肉,更加令人驚喜,食完野喝落真係好舒暢。明太子鐵板芝吱雞($68)雞肉加上明太子真係個好新穎嘅配搭方法。上菜嘅時候鐵板上嘅雞肉發出吱吱嘅聲,芝士夾雜坐雞肉同埋薯仔,入口咁香,而且有明太子係旁邊,令人感覺成個菜式更加矜貴。炸薯條明太子醬($58)一上枱睇落去就勁吸引,明太子舖係薯條嘅上面,薯條入口卜卜脆,加埋明太子醬感覺真係好鬼矜貴,估唔到食薯條都可以食咁貴格~~~牛油果吞拿魚刺身辣味沙律($94)第一眼見到呢個沙律嘅時候我就真係有啲嚇親我,個沙律真係好精緻,與本身構想有啲出入,不過吞拿魚入口都算肉香味濃,而且唔會有霉爛嘅味道,牛油果亦都好滑溜,唔會有苦味,但係份量再大啲,會再更加有吸引力火灸三文魚拼火灸油甘魚鱈卵碗($138)呢個刺身飯嘅食法真係令我大開眼界,上枱嘅時候餐廳會提供一個配料盒,裡面有各式各樣嘅調料,好
呢個刺身飯嘅食法真係令我大開眼界,上枱嘅時候餐廳會提供一個配料盒,裡面有各式各樣嘅調料,好似紫菜,白芝麻,黑芝麻,蔥等等。刺身飯嘅食法可分兩種,第一,當係當佢普通刺身飯落醬油直接食。
多士烤得好香脆,而且熱辣辣,明太子係烤嘅過程完全滲透左成個法包,所以法包入口有明太子嘅味道,都係第一次食到咁特別整法嘅多士。
今晚成餐飯都有明太子真係幾有特色,下次知道有朋友都鐘意明太子都要叫佢黎試下先得。。。