2025-06-29
初遇前幾日去開荃灣愉景新城玩「美國冒險樂園」,玩完之後見到地下果層新開三個月左右嘅台灣菜餐廳叫「初遇」,呢間餐廳下午茶超抵食,咁啱係下午茶時段,就入咗去食下午茶啦!1.蜜汁滷排骨手工麵$48+芋香珍珠奶茶$8+麻辣臭豆腐(6件)$16(9/10)下午茶揀咗蜜汁滷排骨手工麵,果塊蜜汁滷排骨好大塊,味道甜甜地好入味,肉質唔鞋好嫩滑,手工麵幾彈牙煙韌,加咗$8揀咗杯芋香珍珠奶茶,珍珠煙韌無硬心,甜度適中,再追加一款地道小食係麻辣臭豆腐,一共有6小件,比我想像中細件,整體都ok!2.慢烤雞腿蛋吐司$42+黑糖珍珠奶茶$12+古早花雕雞卷(2件)$16(10/10)下午茶揀咗慢烤雞腿蛋吐司,吐司外面有烘過,少少脆脆地,入面烤雞腿肉肉質超嫩滑,仲有一大塊熟蛋,加咗$12揀咗杯黑糖珍珠奶茶,珍珠煙韌無硬心,甜度無其他分店咁甜,再追加一款地道小食係古早花雕雞卷,一共有2件,每1件雞卷嘅花雕酒味都好入味,每次嚟到都會必叫!3.麻辣鮮雞鍋(特辣)配珍珠米飯$82(9/10)呢個麻辣鮮雞鍋叫咗特辣,特辣係會食到滿頭大汗,仲要叫店員拎兩杯水,用水洗走辣味都搞唔掂,呢個鍋入面有有10舊雞件、2粒鵪鶉蛋、津白、金
3.麻辣鮮雞鍋(特辣)配珍珠米飯$82(9/10)
呢個麻辣鮮雞鍋叫咗特辣,特辣係會食到滿頭大汗,仲要叫店員拎兩杯水,用水洗走辣味都搞唔掂,呢個鍋入面有有10舊雞件、2粒鵪鶉蛋、津白、金菇、1舊甜不辣、2舊蛋餃、2舊蜂巢豆腐同1舊粟米等,仲要配埋珍珠米飯,份量相當多,如果食得辣嘅你一定要試下特辣,會辣到你跳舞,哈哈!
2人總共價錢$224
個人口味總評分:9.33/10
@dparkhk
地址:荃灣青山公路398號愉景新城1樓1023號舗
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#初遇 #荃灣 #荃灣好去處 #荃灣美食 #無障礙餐廳 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong