燒就係人都識,但燒得好唔好,呢樣野係講技術。如果你叫我燒,我都只係識得圍爐bbq一係就氣炸鍋,簡直係浪費左高質既食材,都係交返比D高手處理啦。由日籍廚師主理既日式炭火燒鳥專門店「鳥世一」,絕對係燒鳥界信心保證。👇🏻📌人 氣 推 介 - ▪️ 燒 鳥 - ▫️「雞頸皮」外皮燒得好脆,好似薯片一樣,油香十足。▫️「雞頸肉」肉質非常爽滑,完全唔韌,仲帶點鹽燒既鹹香,好食。▫️「雞尾」比雞頸肉更加腍滑,肉質爽彈,值得一試。▫️「雞提燈」提燈同雞尾一樣以汁燒形式,蛋黃入口即化,我超鍾意。▪️ 串 燒 -▫️「鹽燒鰻魚」鰻魚面頭帶點wasabi,刺激味蕾之餘吊香鰻魚鮮味,呢個做法幾聰明,加上外層好脆口,有驚喜。▫️「厚切牛脷」牛脷Size夠厚身,好有咬口,師傅係面頭用柚子胡椒中和返油膩感,正!▪️ 一 品 料 理 - ▫️「網燒牛肉」用左US Prime肉眼位置,師傅燒得岩岩好,牛味濃郁之餘,肉質食落相當嫩滑,瞬間係口腔融化,配搭wasabi、柚子胡椒、牛肉燒汁,三者都有唔同效果,絕對高質。▪️ 食 事 -▫️「明太子茶漬飯」分別試左兩個茶漬飯,呢個明太子鹹香突出,同清幽既茶香互補,兩者幾夾。▫️「鯛魚茶漬飯」鯛魚size
燒就係人都識,但燒得好唔好,呢樣野係講技術。如果你叫我燒,

都係交返比D高手處理啦。

日籍廚師主理既日式炭火燒鳥專門店鳥世一」,
絕對係燒鳥界信心保證。👇🏻

📌人 氣 推 介 -
▪️ 燒 鳥 -

▫️「雞頸皮外皮燒得好脆,好似薯片一樣,油香十足。
雞頸皮

雞頸肉

▫️「雞尾」比雞頸肉更加腍滑,肉質爽彈,值得一試。
雞尾

▫️「雞提燈提燈雞尾一樣以汁燒形式,蛋黃入口即化,我超鍾意。
雞提燈

▪️ 串 燒 -
▫️「鹽燒鰻魚鰻魚面頭帶點wasabi,刺激味蕾之餘吊香鰻魚鮮味,
呢個做法幾聰明,加上外層好脆口,有驚喜。
鹽燒鰻魚

▫️「厚切牛脷牛脷Size夠厚身,好有咬口,
師傅係面頭用柚子胡椒中和返油膩感,正!
厚切牛脷

▪️ 一 品 料 理 -
網燒牛肉

牛味濃郁之餘,肉質食落相當嫩滑,瞬間係口腔融化,
網燒牛肉

配搭wasabi柚子胡椒牛肉燒汁,三者都有唔同效果,絕對高質。

▪️ 食 事 -

▫️「明太子茶漬飯」分別試左兩個茶漬飯
呢個明太子鹹香突出,同清幽既茶香互補,兩者幾夾。
明太子茶漬飯

▫️「鯛魚茶漬飯鯛魚size幾大舊,茶香直接帶出鯛魚鮮味,
鯛魚茶漬飯

正所謂鮮上加鮮就係咁解。
2023-11-06
雞頸皮