今次千里迢迢去到天水圍覓食,就揀咗一間淨係喺大埔、上水、天水圍先有嘅台灣餐廳--九份•十分。之前喺IG都見人推介過,今次終於闖到嚟新界西試啦!🤣🤣睇得出餐廳嘅裝修真係有花心思,牆上嘅佈置絕對可以為客人帶嚟身處喺台灣嘅感覺!🇹🇼紅燒牛肉麵 ($65)紅燒牛肉麵有兩種麵可以選擇,分別係幼麵同埋粗麵,我哋今次就揀咗幼麵。麵嘅口感唔錯,幾彈牙,再配上清得嚟帶少少微辣嘅湯底,好易入口。仲要勁足料,牛肉全部都大大件、又入味、又軟滑,但個人認為牛肉細件少少可能會比較方便客人進食,但真心幾好食,好評!台灣鹽酥雞 ($48)食台灣嘢必點嘅就係鹽酥雞!佢哋有6款調味料提供比客人自己調味,食到厭嘅時候又可以轉下新口味~個人較為推薦芝士粉、梅子粉同香辣粉。同埋呢到嘅鹽酥雞唔會炸到好厚粉,雞肉嫩滑多汁,份量又多,極配珍珠奶茶!台式咖喱牛腩跟手抓餅($88)我哋亦都叫咗一款無咁具台灣代表性嘅食物--台式咖喱牛腩跟手抓餅,但係我覺得咁多樣主食入面最有驚喜嘅就係呢樣!😍咖喱好香好濃、配手抓餅好好食!但食得多會覺得有啲鹹,建議要叫埋飲品先好試。咖喱入面有好多牛腩、牛筋,仲有薯角,份量好多,性價比極高。但係我哋得兩個人食
之前喺IG都見人推介過,今次終於闖到嚟新界西試啦!🤣🤣

紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵 ($65)

台灣鹽酥雞
台灣鹽酥雞 ($48)
食台灣嘢必點嘅就係鹽酥雞!
個人較為推薦芝士粉、梅子粉同香辣粉。
台式咖喱牛腩跟手抓餅
台式咖喱牛腩跟手抓餅($88)
咖喱好香好濃、配手抓餅好好食!
但食得多會覺得有啲鹹,建議要叫埋飲品先好試。
咖喱入面有好多牛腩、牛筋,仲有薯角,份量好多,性價比極高。
但係我哋得兩個人食就稍嫌有啲多,如果下次三四個人叫一個嚟Share就啱啱好!值得一試!
台式肉鬆蛋捲
台式肉鬆蛋捲 ($38)
其實menu上面寫嘅係「台式肉鬆芝士蛋捲」,但結果原來根本係無芝士... 作為芝士愛好者有少少失望

再加上receipt上面變咗做「台式肉鬆蛋捲」,所以我哋覺得應該係改咗但未update menu。
佢嘅醬料同平時章魚燒上面嘅燒汁同埋沙律醬差唔多,蛋捲好厚,趁熱食好香,雖然無咗芝士,但都幾好食,係值得一試嘅小菜。

Menu嘅飲品選擇好多,每款睇落都好吸引!

胚芽珍珠奶茶;Oreo曲奇珍珠奶茶
胚芽珍珠奶茶($28);Oreo曲奇珍珠奶茶($32)
胚芽珍珠奶茶($28)
為咗減輕飲珍珠奶茶同埋食咁多嘅內疚感,我哋其中一杯珍珠奶茶揀咗胚芽。
如果怕右面個杯Oreo味會蓋過奶味同茶味就可以揀呢杯!
呢到啲珍珠唔算好大粒,但幾有咬口~
揀微糖就可以啦,甜度啱啱好!
Oreo曲奇珍珠奶茶($32)(加滿天星蒟蒻(+$4))
因為好奇所以加咗$4加滿天星蒟蒻,蒟蒻有少少蜜糖味,幾好咬口,微糖啱啱好唔會太甜,好飲!
成杯都有好多Oreo碎,所以記得要攪勻先好飲啊~

點少得甜品呀~~
雜果雪糕鬆餅
雜果雪糕鬆餅 ($65)
咁多款食物入面,呢個算係最圖文不符嘅一款,如果你剩係可以再食多少少嘢就唔好衝動叫呢個啦🤣
因為佢生果同窩夫嘅份量都真係超出咗我哋嘅預期,好大碟!
個人偏好食熱啲嘅窩夫,但呢個唔係,所以有啲可惜。
但不得不讚嘅係真係好足料,所有生果都好新鮮,芒果雪糕同埋cream都唔會過份甜,唔錯唔錯!
珍寶三色冰粉
珍寶三色冰粉 ($58)
好滿意!!
 最有台灣特色嘅甜品果然都係芋圓,鍾意食芋圓嘅朋友強力推介啊!
入面放咗好多料,有紅豆、雪燕、蒟蒻、珍珠、芋圓、椰果、桃膠、愛玉、仙草、冰粉,每一樣配合埋一齊都覺得好好食!
係我下次嚟必定會再試嘅甜品!

總括而言,我覺得呢間質素認真唔錯!又平又好食!宜家我又多咗個理由要去新界西啦🤣

menu:
台式咖喱牛腩跟手抓餅