2022-06-30
💖 Sushi Men x Oyster Men (筲箕灣)✨筲箕灣筲箕灣東大街2號麗東海景豪苑1座地下2號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️原來位於筲箕灣嘅東大街附近好多野食架,啲餐廳多到行兩步就有一間,大鄉里嘅我今日就決定係openrice搵一間最特別嘅餐廳試一試佢啦😆-法國生蠔🦪佢哋嘅法國生蠔每一日都唔同,即叫即開。今次就試左餐廳職員推介嘅兩款生蠔,果然不錯👍🏻Speciales de Claire No.2 $20La perle Noire No.2 $25我自己覺得呢兩款都比較重蠔同海水味😍蠔肉鮮甜,而且充滿礦物味,入口後蠔味久久不散😆-雜錦魚生丼🍱 $98通常叫雜錦就最岩我,畢竟女人係麻煩啲又想食呢樣又想食果樣🤣呢款基本上有齊咁濟❣️有三文魚、帶子、蝦、油甘魚、吞拿魚蓉、玉子、蟹籽、uni😍成個飯好滿,好多料😋全部勁新鮮,尤其係個海膽😚-碎蔥吞拿魚腩飯🐋 $68即剁嘅碎吞拿魚腩幼細香滑,完全唔會有腥味😚,軟綿綿的口感加上吞拿魚腩內嘅油脂香,再配合埋香蔥將葱內嘅微辛帶出,增加味道層次感😋,我自己最鍾意就係將飯同埋吞拿魚蓉撈埋一齊,咁就確保每一啖都會有吞拿魚蓉
✨筲箕灣筲箕灣東大街2號麗東海景豪苑1座地下2號舖
-法國生蠔🦪
Speciales de Claire No.2 $20
La perle Noire No.2 $25
-雜錦魚生丼🍱 $98
-碎蔥吞拿魚腩飯🐋 $68
即剁嘅碎吞拿魚腩幼細香滑,完全唔會有腥味😚,軟綿綿的口感加上吞拿魚腩內嘅油脂香,再配合埋香蔥將葱內嘅微辛帶出,增加味道層次感😋,我自己最鍾意就係將飯同埋吞拿魚蓉撈埋一齊,咁就確保每一啖都會有吞拿魚蓉😝
🤩呢兩個丼飯好抵食,有埋前菜小食同埋三文魚麵豉湯💕
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩