2021-06-01
荃灣哩間食麻辣嘅餐廳一向都高質。近排天氣熱無乜食慾,去食麻辣野就岩曬啦~🤣🥯炸饅頭 $58已經好耐無食過炸饅頭啦。先講賣相,用船仔裝住香噴噴吧炸饅頭,既有心思又美觀,大人小朋友都會鐘意啦。饅頭炸得香脆但一啲都唔油膩,饅頭仲外脆內軟,仲有好香嘅麵粉味。咁香脆嘅炸饅頭配煉奶,童年回憶即刻返曬黎!🐥麻辣雞腎 $58唔好睇佢細細碟,雞腎可以話食極都仲有。麻辣雞腎嘅辣香味好夠,又以凍食形式上碟,爽口得黎又清涼,勁開胃。不過如果再辣啲就好啦~🌊麻辣海蜇 $58講開胃菜點少得海蜇?海蜇非常之爽口,辣味十足,再配埋青瓜絲可以話脆上加脆啦。🐠酸菜魚(少辣)$268酸菜魚我其實第一次食,因為我麻麻地鐘意食魚,但哩味酸菜魚,連唔食魚嘅我都引唔到口。酸菜湯香味十足,成個湯頭都係滿滿嘅酸菜,十分足料。魚肉片厚薄均勻,有口感又無骨,最重要又唔會腥真係好味。伴碟仲有啲水晶粉條,晶瑩剔透嘅粉條吸滿曬酸菜湯,入口鮮味爆發,真係諗起都想再食。🍛臘肉菜粒炒飯 $88本來諗住會差少少飽就叫個炒飯,點知個炒飯份量十足。炒飯炒得粒粒分明;雖然用臘肉黎炒,但完全無過多油光,反而臘肉嘅鹹香味更添風味,再有菜粒點綴增加口感,哩個炒飯真
🥯炸饅頭 $58
🐥麻辣雞腎 $58
🌊麻辣海蜇 $58
🐠酸菜魚(少辣)$268
🍛臘肉菜粒炒飯 $88
本來諗住會差少少飽就叫個炒飯,點知個炒飯份量十足。炒飯炒得粒粒分明;雖然用臘肉黎炒,但完全無過多油光,反而臘肉嘅鹹香味更添風味,再有菜粒點綴增加口感,哩個炒飯真係令好滿足。
📍麻辣風雲 (荃灣)
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓