「浪」位於喺上環嘅斜路🤍細細地嘅空間但佈置別出心裁🩵由兩位主理人打理!$98就可以飲清酒飲到飽!多達40款日本酒🍷仲有我最鍾意飲嘅梅酒添!除咗可以飲到10:30仲有好多小食俾你配搭🥂🥜🍢!小食多數用日式食材 🇯🇵 但係帶有點fusion風格 別具一格💕
1️⃣ 🐽🐷 慢煮豬軟骨 SOUS VIDE PARK CARTILAGE $68 (10/10)💯💯💯💯
MVP! 雖然想食嘅鮮魷同埋牛舌都冇晒🥹但好彩有呢一個豬軟骨 份量都唔少 師傅都用咗一段時間煮😙🩵唔怪得知超級入味好腍 有入口即溶嘅感覺💯 軟骨既膠質亦釋放出黎 好正!
2️⃣ 🐮🩷 牛肉膾 BEEF TARTARE $98(8/10)
牛肉他他同出面有啲唔同🐮醬料上面有啲麻辣味 帶有中國風格🤣配上幾塊旺旺餅🫓一齊食 不過個人就鍾意配麵包多啲🍞
3️⃣ 🦐💛 黃金虎蝦 GOLDEN TIGER PRAWN $78 (10/10)
兩大隻虎蝦🩵淨係見到出邊滿滿嘅鹹蛋黃已經知道有幾足料💛啲蝦好新鮮仲有蝦膏添
4️⃣ 🤍🐷 北海道白樺豬豬梅扒 PORK COLLARS
$168 (7/10)
呢一款調味比較清淡 豬扒煮得腍身易入口!肉質唔會鞋!💕
5️⃣ 🐮🤎 沙爹金錢肚 HONEYCOMB TRIPE $68 (10/10)💯
呢一款都好好味!同平時好唔同 呢個反而將啲金錢肚炸咗😙脆卜卜再配埋佢隔離嘅沙嗲醬 別有風味!我特別鍾意!
6️⃣ 💛🦪 蜜餞金蠔 HONEY OYSTER $48 (9/10)
新鮮熱辣炸好 多汁得黎配上出邊嘅蜜糖 🍯係一款特別嘅配搭!
7️⃣ 🍚🍙 臘味煲仔飯波波CLAYPOT RICE ARANCINI $48 (8/10)
又係好有創意💯💛臘味的鹹香係啲米飯到滲透出來 仲有啲飯焦脆卜卜!最重要嘅係裏邊仲有流心🧀🧀芝士!細細地份量啱啱好!
————————————————————————-
📍 浪 (上環)
上環皇后大道中338號338 Apartment UG樓1號舖
𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_sw
🔅整體味道: 9/10
🔅服務態度: 9/10
🔅性價比: 7/10
🔅會唔會encore: ys
#food #foodie #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #香港必食 #上環探店 #上環餐廳 #上環美食 #上環 #香港旅遊攻略