2022-04-29
等到頸都長埋晚市終於重開🥹真心好耐無同閨蜜去覓食👭晚市開返梗係要book位食我地最愛既🇯🇵Omakase啦😇今晚就去咗位於新蒲崗餐廳裝修完全走日本小店風格🇯🇵既「鮨勝😍我地叫左 $1280 秀set omakase 共有18點食物🙌🔺先付🔺時令汁煮紫薯烏賊汁煮烏賊🦑入口質感爽口甜中帶酸做開胃前菜一流😀慢煮鮟鱇魚肝以慢煮方法製成🙌 食落夠味口感綿密順滑似口腐😍完全沒腥味👍🔺刺身🔺海鰻魚料理配酸汁酸味濃度令到原本冇味嘅海鰻魚魚味突出😍北海道昆布森蠔🦪以清酒🍶煮過上面配有矜貴魚子醬及柚子皮把蠔肉鮮味再次提升 😋本鰹魚配洋蔥汁本鰹魚肉濃味可口🤤有洋蔥香味🧅鮟拖蘿配芥末鮟拖蘿甘香嫩滑🤤入口即溶🤤花雕酒漬醃牡丹蝦🦐完全估唔到以花雕醃牡丹蝦咁夾😎花鵰師傅調教到位👍食落口腔留有餘韻❤️🔺和食🔺炸日本金鯛金橘蜜糖芥末醬金鯛魚鱗炸到非常香脆🤩厚切魚肉好滑身😋金橘蜜糖芥末帶香甜🥰😜😝🔺壽司六貫🔺櫻樽同三文魚係同科🍣配上蔥醬及醬油口感柔軟得黎有咬口😊醬泥烏賊🦑以青檸汁🍋竹炭鹽、及烏魚子粉豐富烏賊味道🥰赤身醬油漬配芥末京蔥新鮮既味道☺️輕嫩而不失嚼勁口感🥳加上芥末讓人回味無窮😆赤貝壽司配蛋黃醋檸檬皮🍋呢件印象最深刻
🔺先付🔺
金橘蜜糖芥末帶香甜🥰😜😝
🔺壽司六貫🔺
櫻樽同三文魚係同科🍣配上蔥醬及醬油口感柔軟得黎有咬口😊
醬泥烏賊🦑
以青檸汁🍋竹炭鹽、及烏魚子粉豐富烏賊味道🥰
赤身醬油漬配芥末京蔥
新鮮既味道☺️輕嫩而不失嚼勁口感🥳加上芥末讓人回味無窮😆
赤貝壽司配蛋黃醋檸檬皮🍋
呢件印象最深刻🥰厚身赤貝中間夾住蛋黃醋及檸檬🍋酸酸甜甜勁爽口😍配搭幾有心思😍
馬糞海膽配炸紫菜
師傅將紫菜炸到超脆口👍加上濃郁鮮甜creamy既馬糞海膽出奇地夾🤤
煙燻油坊主配柚子🍊胡椒
集視覺味覺於一身的一道菜😍師傅先以煙燻油坊主後再用火槍輕輕炙燒一下☺️上面加左柚子胡椒食落感覺層次分明質感似銀鱈魚🐟
🔺蒸物🔺
紫菜松葉蟹蒸蛋
鮮甜松葉蟹拆肉+紫菜碎蒸到蛋香十足夠嫩滑😉
🔺手卷🔺
拖羅手卷配京蔥蛋黃黃蘿蔔
食到尾聲已經好飽🤭小飯既手卷真係剛剛好!中間黃蘿蔔爽口中和左拖羅無咁漏😜
江户前玉子
食落微甜好似蛋糕咁鬆軟🥰
愛侶魚熬出既湯好清甜🥰當食左咁多凍野後即時暖返個胃😊
🔸甜品🔸
先食佐賀士多啤梨🍓後再來甜度極高既靜岡蜜瓜🍈係個完滿收尾👍
今晚呢餐omakase 與我之前食既有啲唔同🙌主廚阿Bee用心製作每款新鮮食材😎特別在️夏天☀以檸檬🍋柚皮搭配出來既魚生及壽司感覺好清新開胃🤩