趁假期陪姊妹👭去中環睇展前就去左附近搵食🙌天氣咁熱就會想食日本野😜所以就黎左呢間新開既「淡路」🙌餐廳由🇯🇵日本 九州廚師主理🧑‍🍳而我地今日係興師傅服務我地😊除左壽司吧外更設有三間可間隔相連嘅房間🤗好啱同知己好友一齊係私人空間靜靜地傾下計享受美食🤗⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀餐廳用既杯墊及菜式大部份係來自🇯🇵日本兵庫縣淡路島🤗每個杯墊係由火山石做🙌刻劃嘅花紋亦都唔一樣🙂聽師傅講淡路島仲盛產洋蔥🧅蘿蔔🙌所以在菜式上都有投放這兩大淡路島明物😊🔸前菜從淡到濃🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香炸過芋頭外面上面鋪了明太子醬😊濃郁胡麻味黑胡麻豆腐口感輕煙韌😊🔸刺身鹿兒島鏗魚最正就係烤過的表面🥰有一種炙燒過的香味😊配料加入了醋薑茸、四季紅 🌺bb紫蘇葉、蒜蓉 🧄蘿蔔及楊蔥🧅撈埋食令魚味不濃的鏗魚增添了一層風味🤤🔸大路魚刺身令人眼前一亮😍黃色青瓜花🥒四季紅加點青檸汁令刺身好鮮甜😋🔸大户島慢煮炸蠔食落帶creamy😊底下有室津紫菜及蘿蔔絲😊🔸海膽杯中間果茄🍅好甜🤤杯中無添加北海道鹽水海膽、潺菜及山藥😊口感好滑溜特別😍🔸九洲目光魚肉味濃甜😋廚師將頭尾連皮炸到外脆內暖超好食🫠🔸蓮藕搓左個波再去炸😃蓮藕炸皮薄脆😊搭
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀⠀

🔸前菜
從淡到濃🙌淡路玉子🥚淡淡蛋香
炸過芋頭外面上面鋪了明太子醬😊
濃郁胡麻味黑胡麻豆腐口感輕煙韌😊

🔸刺身

🔸九洲目光魚肉味濃甜😋廚師將頭尾連皮炸到外脆內暖超好食🫠

🔸蓮藕搓左個波再去炸😃蓮藕炸皮薄脆😊搭配白合櫻花蝦撈埋海帶wasabi 汁食落一啲都唔油膩😌

🍣手握壽司
🐟淡路島冰庫手釣池魚口感彈牙鮮甜🥰
🐠粒子魚😌以昆布鹽及山椒葉提鮮😇唔使點醬油都夠味🙌
🐟石門鯛油脂味重加入鹽面頭有炒過既楊蔥👍
🐠熊本海池魚☺️魚身好滑味道香濃柚子胡椒醬
🐟喜之次經火炙後魚肉鮮味更濃更突出與面頭炸橋頭絲好夾
🐠池魚燒過魚肝超濃味配柚子胡椒🤤

🐠長崎拖蘿以紫菜包住芽沖及竹炭鹽 wasabi😊夠厚身好滿足😍

🔸三重海膽杯甘香鮮甜又creamy🥰膽肉瓣塊肥厚飽滿😊份量好多一啲都唔孤寒😂

🔸碎拖蘿包住蔥及芝麻製成小卷🙌拖羅蓉好順滑🙌食到呢度已經好飽😂

最後飲埋呢碗用赤、白、黃三種麵豉及河蜆煲成熱辣辣好濃厚既麵豉湯暖胃👍以及甜品靜岡蜜瓜甜度極高又多汁🥰

整體嚟講從前菜到刺身🐟壽司,仲有割煮🍲每一道都食到師傅用心配搭😌淡路島既楊蔥真係好爽甜😊環境舒適☺️好適合幾個朋友相聚或情侶來慶祝🥰下次要晚上來食下備長炭烤燒鮑魚及牛肉先得🥰
  • 九洲目光魚
  • 喜之次壽司