2025-05-28
收工同fd去銅鑼灣搵食,撞正呢間「牛惣居酒屋」專做牛內臟串燒,仲有埋清酒sake pairing,啱晒我哋班酒鬼!今次試咗堆「牛」嘢+海鮮,人均$300左右,抵唔抵?睇落去👇 **沙律** 打頭陣勁醒胃!粉葛切到幼絲絲,咬落「嗦嗦聲」好爽脆,個汁酸咪咪帶wasabi攻鼻,清晒成碟先記得影相,抵打! **烤牛骨髓**最邪惡但最滿足🔥好似啫喱咁咬口,加埋炸蒜同蔥花,油香攻心口…… 減肥?聽日先算啦! **自家製豆腐**豆味濃得嚟帶啲甜,咬落去好脆口爆汁**烤秋葵豚肉卷** 有驚喜!豚肉片包住秋葵燒到微焦,咬落去外層油香入面「潺潺哋」,個種反差口感堅上癮~ **烤雞心** 同 **蒜香橫隔肌** 必嗌!雞心爽脆無異味,橫隔肌醃到蒜香爆燈,啖啖肉得嚟又唔韌,送啤酒堅係「啜手指」級數🍻 **烤豬頸肉** 師傅手勢好,焦脆邊位帶蜜糖甜,咬落「咔咔聲」似食緊薯片!阿姐仲教路:「點少少wasabi豉油仲惹味!」果然堅係隱藏食法🤫 **明太子飯團** 即叫即燒,飯焦脆到似食米通!明太子鹹香撈埋紫菜碎,同枱個OL食到「眼仔碌碌」話:「好想打包多個做早餐!」**菠蘿燒酎**淡淡清新菠蘿味,個fri
**沙律**
**烤牛骨髓**
**自家製豆腐**
豆味濃得嚟帶啲甜,咬落去好脆口爆汁
**烤秋葵豚肉卷**
**烤雞心** 同 **蒜香橫隔肌**
**烤豬頸肉**
**明太子飯團**
**菠蘿燒酎**
淡淡清新菠蘿味,個friend飲到「嘩嘩聲」話似童年嗰支菠蘿冰🤤
總括嚟講,呢度嘅牛內臟款式多又處理得乾淨,最啱鍾意獵奇嘅食肉獸!溫馨提示:晚市好full,最好book定枱,同埋記得帶多個胃——串燒細細件但好易食上癮,一唔覺意就會over budget架喇!
**必嗌清單:**
✅烤牛骨髓(膽固醇爆錶但值回票價)
✅蒜香橫隔肌(蒜控尖叫級數)
✅明太子飯團(脆到懷疑人生)